Ugrás a tartalomra

Sztrájkolnak a pilóták, több száz járatát törölte az Eurowings

MTI
Utoljára módosítva
2022. október 06. csütörtök 17:08
Több száz járatot törölt csütörtökön az Eurowings német légitársaság a pilótákat képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit - VC) sztrájkja miatt.

 

A Lufthansa csoporthoz tartozó diszkont légitársaságnál egész napra meghirdetett sztrájk miatt több budapesti járatot is töröltek.
    
A társaság közleménye szerint a figyelmeztető sztrájk ellenére nem omlott össze teljesen a csütörtöki menetrend, mindenekelőtt azért, mert az Eurowings Europe nevű osztrák leányvállalatnál felvették a munkát a pilóták. Így több mint 30 ezer embert - nagyjából minden második utast - eljuttatnak célállomásukra.
    
Az Eurowings naponta átlagosan mintegy 500 járatot üzemeltet, németországi és európai repülőterekre szállítja utasait. Központja a düsseldorfi nemzetközi repülőtér, ott 118 járatot kellett törölni csütörtökön, és utasok tízezreit sújtó fennakadások keletkeztek egy sor további németországi és külföldi repülőtéren is.
    
A társaság aránytalannak és felelőtlennek nevezte a VC akcióját. A szakszervezet szerint a bértárgyalások sikertelensége miatt nem volt más választás, mint a figyelmeztető sztrájk. Az érdekképviselet elsősorban a munkakörülmények javítását sürgeti.
    
A VC a Németországban működő kereskedelmi légitársaságoknál dolgozó pilóták, fedélzeti mérnökök és repülésoktatók, nagyjából tízezer munkavállaló érdekeit képviseli. Legutóbb szeptember elején szerveztek eredményes sztrájkot, a Lufthansa csoport névadó légitársaságánál, ahol a kezdő első tiszteknek bő 20 százalékos, a legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kapitányoknak 5,5 százalékos béremelést harcoltak ki, és megállapodtak a céggel, hogy 2023 június végéig nem hirdetnek újabb munkabeszüntetést.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!