Ugrás a tartalomra

Szűk két hétig lehet még szavazni Szabó Mátéra

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 07. hétfő 14:15
A Miskolci Nemzeti Színház rendezőjét Dr. Almási Kitti jelölte a Higlights of Hungary idei díjára.

Szirtes Edina, Szabi a Pék, Semmelweis Help, Fabók Mancsi Bábszínháza - nem biztos, hogy ezeket a neveket hallva hasból rávágnánk, hogy a sor Szabó Mátéval, a Miskolci Nemzeti Színház rendezőjével, művészeti vezetőjével folytatódik. Pedig mindannyian annak a huszonöt fős mezőnynek a tagjai, akiket a legkiválóbb magyar teljesítmény díjára jelöltek.

A Highlihts of Hungary egy olyan platform, ami minden évben, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb teljesítményeket. Idén öt nagykövet nevezte meg azt az öt embert vagy csoportot, akiknek a tehetségét, szorgalmát és bátorságát példaértékűnek vélik. Borbás Marcsi, Lackfi János, Gyurta Dániel, T. Danny és Dr. Almási Kitti választottjaiból áll össze idén a Higlights of Hungary mezőnye.
Utóbbi nagykövet jelöltjei között szerepel Szabó Máté is. A klinikai szakpszichológus, író, előadó a következő méltatást írta róla:

Számomra a legkiemelkedőbb kortárs magyar színházi rendező, rendhagyó ötletek megvalósítása jut róla eszembe, ami miatt tömegeket vonzanak az általa rendezett előadások. Bár már korábban is sokat hallottam róla, a személyes találkozások kapcsán megtapasztaltam, mennyire sokoldalú, komplex szemlélettel bír. Az OpeRandi rendezvény keretén belül pszichológiai kérdésekről, a belső szabadság megélésének élményéről beszélgettünk Don Carlos operáján keresztül. Szabó Máté hihetetlen nyitottsággal állt a két terület összefonásához, talán pszichoterapeuta édesanyja, Kazimir Ágnes miatt is, aki okkal elismert szakember. A későbbiekben vendégül láttuk a Momentán Társulat színházában, az Ó utcában, ahol az életéről beszélgettünk, a színészek pedig megjelenítették annak egyes pillanatait. Csodás rendezései mellett emberi hozzáállása, gondolkodásmódja is hozzájárult, hogy őt választottam az egyik jelöltemnek. Színész, színházi rendező, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetője. Pályafutása során az Egri Gárdonyi Géza Színházban (2004–2005) és a Szolnoki Szigligeti Színházban (2005–2007) is megfordult rendezőként, majd öt éven át szabadúszóként tevékenykedett. 2012-ben került a Miskolci Nemzeti Színházba, ahol előbb rendező és a művészeti tanács tagja volt, majd 2015-ben előbb megbízott igazgató, később művészeti vezető lett. Számos díjban és elismerésben részesült (Köztársasági Ösztöndíj - 2¬001, Napsugár Díj - Eger (Etherion) - 2004, Örkény Ösztöndíj - 2005, Kritikusok díja jelölés, legjobb zenés előadás; “Naftalin”, Radnóti Színház -2008, Vidéki Színházak találkozója “különdíj” (Én és a kisöcsém) - 2013, Miskolci Nemzeti Színház, “legjobb előadás” (Az ördög) - 2014, Primavera fesztivál, “legjobb előadás”  (Don Giovanni) - 2015). 2016-ban Nádasdy Kálmán díjjal és Déry díjjal jutalmazták munkásságát. Hozzá köthető, hogy november 19-én a Miskolci Nemzeti Színház Európa egyik legjelentősebb színházi szövetségének, az Európai Színházi Uniónak a teljes értékű tagja lett.

Szabó Máté munkásságát számos díj és elismerés övezi, köztük a Nádasdy Kálmán-díj és a Déry-díj. A rendező nem csak Miskolcon van jelen, rendez az Operában is, ahogy az Orlai Produkciós Irodának is rendez Budapesten. A színházi élet mellett filmeket is készít, viszont számára a Miskolci Nemzeti Színház társulata különösen fontos és büszke arra a belső légkörre, amit megteremtettek ott: „Az, ahogyan kommunikálnak a színészek egymással a színpadon, annak benne kell lennie egy minőségről szóló kultúrtörténeti összefoglalóban” – fogalmazza meg Szabó Máté gondolatait a díj oldalán.

A szavazás október 20-án zárul, addig ITT minden nap le lehet adni a voksunkat a választottainkra.
 

Címkép forrása: szinhaz.online

További hírek

Olvasnivaló