Ugrás a tartalomra

Találkozó Veled – találkozás az evangélikusokkal Miskolcon

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 25. szombat 22:43
Zsúfolásig megtelt a Szent István tér szombaton az Északi Evangélikus Egyházkerület missziói napján.
Osztie Tibor képgalériája

Széles körű érdeklődés mellett tartották meg május 25-én, szombaton, Miskolc belvárosában az Északi Evangélikus Egyházkerület, Találkozó veled című egyházkerületi napját. A rendezvény során a lelki építkezés témája és az ifjúság helyzete az egyházban kiemelt figyelmet kapott. Az egyházkerület hat egyházmegyéjéből – Borsod-Hevesi, Budai, Dél-Pesti, Észak-Pesti, Hajdú-Szabolcsi és Nógrádi Evangélikus Egyházmegye - érkező résztvevők zsúfolásig megtöltötték a Szent István teret. 

A színpadi eseményeken túl, amelyek egészen 17.45-ig folytatódnak, számos ifjúsági és gyermekprogrammal készültek a szervezők a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnáziumban. Továbbá érdekfeszítő előadásokkal és kiállítással a miskolci polgármesteri hivatal épületében és közös énekléssel a belvárosi evangélikus templomban. Az egyházkerületi napon befolyt adományok összegét a Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye ifjúsági munkájára fordítják. 

Kézműves vásár és könyvbemutató is volt

Lóczy Tibor sajógömöri felvidéki evangélikus lelkész igehirdetése után az egyházkerület és a város nevében köszöntötték a jelenlévőket. A nap háziasszony Bényi Ildikó hernádvécsei származású televíziós műsorvezető volt. 

Összefogással valósult meg

„Itt gyerekeskedtem a Luther-udvarban, mert édesapám négy évig Miskolcon volt lelkipásztor. Ott áll Csengey Gusztáv evangélikus teológus, tanár, költő szobra. Nem egyszer még a nyakába is felmásztam. Azóta felnőttem és örülök, hogy ennek az egyházkerületnek lehetek immár 18 éve a püspöke. Boldog vagyok, hogy a mai missziói napunk most ide, a Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegyébe jött és ilyen szép számmal együtt vagyunk” – osztotta meg Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Evangélikus Egyházkerületének püspöke, akit 2006-ban a miskolci belvárosi evangélikus templomban szenteltek püspökké. 

Fabiny Tibor, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke / Fotók: Osztie Tibor

Végül Fábri György, az Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelője és Benczúr László Ybl-díjas építész, tiszteletbeli egyházkerületi felügyelő nevében is köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvény megvalósulásához, köztük az Úr Istennek. 

Egy város ereje: a közösségei

„A mai egyházkerületi napnak a Találkozó Veled a címe. Ugyanakkor ez a rendezvény találkozás egymással, Istennel, az evangéliummal, azaz az örömhírrel és sokunknak talán önmagunkkal is. Ez a nap a hitet és a szívben élő szeretetet erősíti meg az evangélium igéjével, ahogy teszi ezt minden évben más egyházkerületben és egyházmegyében” – mondta köszöntőjében Veres Pál, Miskolc polgármestere.

Zsúfolásig megtelt a tér

„Megtiszteltetés számunkra, hogy idén a mi egyházmegyénkbe és a Miskolcon élő evangélikus hívekhez hozta el ez a találkozó az üzenetét, amelynek jelmondata, hogy Kezdjük az építést (Neh 2,20b). Öt évvel ezelőtt hasonló mottóval indultam el polgármesterként, hogy építsük közösen ezt a várost. Hiszem azt, hogy egy település ereje a közösségeiben van. Hogyha pedig a vallási közösségeink erősek, akkor tiszta alapokon nyugvó közösségeket köszönthetünk és erősíthetünk, amelyek rendkívül fontosak számunkra. A fiatalok jelentik a jövőt. Azt vallom, hogy minden építkezést az emberépítéssel kell kezdeni, hogy jobb, igazabb emberekké váljunk. Azért, hogy élhető várost és közösségeket teremtsünk” – hangsúlyozta a polgármester. Majd egy zsoltárverssel zárta le mondandóját: „Közel az Úr mindenkihez, aki hozzá kiált, mindenkihez, aki tiszta szívből hívja.” (Zsolt. 145,18)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!