Ugrás a tartalomra

Társadalmi összefogással újulhatnak meg a miskolci óvodaudvarok

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. október 03. szombat 21:41
Helyi vállalkozók „fogadhatnak örökbe”, azaz támogathatják a miskolci óvodákat abban, hogy lecseréljék udvaraikon a régi játszóeszközöket. Az első felajánlások már meg is érkeztek. A Középszeren található intézménynél ráadásul a MIVÍZ szakszervezetének munkatársai is besegítettek szombaton: festettek, felújítottak.

Az intézményben 1974-ben indult a nevelői munka. Jelenleg 8 csoportban több mint 150 csemete jár ide – jellemzően olyanok, akik a környező emeletes házak kisebb alapterületű lakásaiban élnek. Számukra óriási élményt jelent az óvoda nagy udvara. A kültéri játszóeszközök közül azonban többet le kellett szerelni (arról, hogy ez nem csupán a Középszeren jelent problémát, ITT írtunk bővebben), mert régi volt, balesetveszélyes, és nem felelt meg az uniós szabványnak.

– Nagyon régen volt nálunk karbantartás, ezért is örültünk a kezdeményezésnek – mondta el érdeklődésünkre a tagóvoda vezetője. Mátyásné Bartkó Krisztina hozzátette: egy miskolci vállalkozó 800 ezer forintot ajánlott fel számukra, az összeg már meg is érkezett az alapítványuk számlájára, amiből új játszóeszközöket tudnak vásárolni.

Fogadjunk örökbe egy óvodaudvart – ez a címe annak a szeptemberben indult programnak, amit Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő indított el. Ennek lényege: felújítani az egyre üresedő és szomorú képet mutató udvarokat. Két ovi – a Középszeren található mellett a Petneházy tagintézmény – már meg is kapta a támogatást Zilahi Lászlótól, az Észak-ÉP Kft. ügyvezetőjétől.

– Az elmúlt években nagyon sok probléma alakult ki, hiszen az udvarokat elhanyagolta az önkormányzat, a játszóeszközöket nem cserélték le olyanokra, amik megfelelnek az uniós szabványoknak – mondta, hozzátéve: az említett cégvezető 800-800 ezer forintot ajánlott fel a két intézménynek. – Azt szeretném, hogy minél több vállalkozó, magánszemély csatlakozzon, és „fogadjon örökbe” egy-egy óvodaudvart, hogy Miskolcon minden gyermek jó körülmények között tudjon játszani. Így a közeljövőben további intézmények udvarai is megújulhatnak.

Addig is, amíg az új játszóeszközök megérkeznek, a régieket is karbantartják – társadalmi munkában. Szombaton ugyanis a MIVÍZ Kft. szakszervezetének tagjai, közel húszan, tüsténkedtek az udvaron. Festettek, kicserélték az elhasznált faelemeket a játékokon. Orosz József Zsolt, a társaság szakszervezetének és üzemi tanácsának elnöke elmondta, örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Juhász Ákos képgalériája!

– Tagjaink segítőkész, szociálisan érzékeny emberek, sok jótékonysági rendezvény mögé beálltunk már. A feleségem ebbe az óvodába járt, lehet, hogy még ő is játszott valamelyik eszközön. Rászorulnak tehát a felújításra – mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!