Ugrás a tartalomra

Távozott „Szádeczki tanár úr”

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 04. vasárnap 12:17
Szádeczki Zoltán pedagógusból lett jogászként, majd Miskolc jegyzőjeként egyaránt ismert és elismert polgára volt a borsodi megyeszékhelynek, akit nagyon sokan tiszteltek, s akire nagyon sokan jó szívvel emlékezhetnek. A héten hunyt el, váratlanul, 77 éves korában. Szádeczki Zoltánt a városi önkormányzat saját halottjának tekinti.

Szádeczki Zoltán egykori MÁV-telepi lakosként, aki napjainkig szívesen idézte fel a legendás városrész emlékét, pedagógusból lett jogászként, majd Miskolc Megyei Jogú Város jegyzőjeként egyaránt ismert és elismert polgára volt a borsodi megyeszékhelynek, akit nagyon sokat tiszteltek, s akire nagyon sokan jó szívvel emlékezhetnek. A héten hunyt el, váratlanul, 77 éves korában. Szádeczki Zoltánt a városi önkormányzat saját halottjának tekinti.

Személye és munkássága, kisugárzása és stílusa, mondhatni, egyfajta átmenetet jelképez egy korábbi és a modernebb világ között. Mint ahogy más értelemben valóban egy átmeneti korban dolgozott a nyilvánosság által is jól látható módon és szerepben. Hiszen a rendszerváltás után, az 1989-90-es történelmi változások nyomán, a frissen megalakuló, majd formálódó önkormányzati világban töltötte be a jegyzői hivatalt, ebbéli pályafutásával összekötve a 20. századot a 21.-kel, az elmúlt évezredet az újjal.

Hogy a hasonló vasutasgyerekek között felnőve vagy Földes-diákként, illetve fiatalon a kosárlabdát kedvelve és űzve, tanári diplomát szerezve, avagy a városi tanács kötelékébe átkerülve és végül a jogi-közigazgatási pályát választva – melyik és mennyire hathatott máig emlékezetes személyiségére, az általa közvetített szellemiségre? Talán mindegyik a maga módján, gondolhatjuk ma visszaemlékezve rá. És hogy csak az egyszerű életrajzi tények világában maradjunk: a Földes-gimnázium után a magyar-orosz szak jött az egyetemen, aztán öt évnyi tanítás a Kossuth-gimnáziumban, Rózsa Kálmán tanácselnöksége idején, a hetvenes évek derekán, lehetősége volt belépni a közszolgálat, a diplomáciai protokoll világába, ennek nyomán pedig jogászi diploma, és a gazdag pályafutás megkoronázásaként, az első újkori miskolci polgármester, Csoba Tamás mellett a jegyzőség 1991-től. Ebbéli munkásságát már 1994-ben állami szinten is elismerték, majd hat évre rá, egy másik kormányzat alatt ismét. Szülővárosa önkormányzata pedig a Gálffy Ignác-életműdíjat adományozta számára 2014-ben. A címzetes főjegyzői cím birtokosaként, 2003-ban távozott a polgármesteri hivatal éléről, elérve a nyugdíjazás korhatárát. És most, 77 éves korában végleg távozott.

Szakmai előmenetelének számos mérföldkövét és munkájának visszaigazolásait hosszan sorolhatnánk, de talán érdemesebb az emberi oldalnál, a privát emlékezetnél maradni. Akik vele dolgozhattak az évtizedek során, úgy idézik fel Szádeczki Zoltánt, mint aki munkatársaival is mindig megértő volt, megtalálta velük a hangot, amiként harmonikusan tudott együttműködni a tanácselnökök után az önkormányzatiság rendszerének négy különböző polgármesterével is. Előremutatóan kezelte a politikát, az ebből fakadó mindennapos kihívásokat. Híve volt a toleranciának, az ésszerű kompromisszumoknak és az ügyek iránti alázatnak, hivatalnokként a polgárokhoz való viszonyát az empátia jellemezte. Ugyanilyen fontos, hogy egykori diákjai még később is mindig „Szádeczki tanár úrnak” szólították és beszéltek róla.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!