Ugrás a tartalomra

Tegyél jót a környezetnek, eldobható elemek helyett használj akkumulátorokat!

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 16. kedd 11:23
A hordozható elektronikai eszközök áramellátásának biztosítására klasszikusan egyszer használatos elemeket használunk, azonban a készülékek nagy száma, valamint a környezet védelme életre hívta az újratölthető elemeket, vagyis az akkumulátorokat.

Ma már a legtöbb eszközbe választhatunk elem helyett akkut is, amennyiben pénzt szeretnénk spórolni magunknak, hiszen ezeket a töltés révén több százszor használhatjuk, és nem mellesleg a környezetet is kevésbé terheljük velük. Persze nem minden eszköz alkalmas rá, és nem mindegy az sem, milyen típusú akkumulátort használunk, ezért ebben a cikkben ezt a témát járjuk körül. 

Elem vagy akkumulátor?

A 18650-Akku.hu kínálatában gombelem akkumulátorokat és számos más típust is vásárolhatsz különböző méretekben, azonban ahhoz, hogy jól dönts, némi alapvető ismeretre szükség van. 

Az egyszer használatos vagy primer elemeket úgy tervezték, hogy ha lemerülnek, ki kell dobni őket, ilyenek az alkáli, a szén-cink, a lítium, az ezüst-oxid és a cink-levegő elemek. Az újratölthető elemek a használattól függően 500-1000 alkalommal tölthetők fel és használhatók újra. Idetartoznak a nikkel-fémhidrid (NiMH), a nikkel-kadmium (NiCd) és a lítiumion (Li-ion) akkumulátorok, illetve a LiFePo4 akkuk.

A legtöbb esetben a NiMH elemek helyettesíthetik az elsődleges elemeket, különösen a nagy fogyasztású elektronikus eszközök esetében. Lehetnek azonban olyan készülékek, amelyeknél az újratölthető elemek nem megfelelőek.

Legfőbb jellemzők

Az újratölthető akkumulátort a töltési kapacitása jellemzi, amelyet mAh-ban adnak meg, és amely az akkumulátorban tárolt elektromos töltés mennyiségét jelenti. Minél több töltés van az akkumulátorban, annál nagyobb elektromos áramot tud szolgáltatni, és annál hosszabb ideig képes ellátni a készüléket. A különböző akkumulátortechnológiák befolyásolják az akkumulátorok teljesítményét.

A szabványos méretű egyszer használatos elemek névleges feszültsége általában 1,5 Volt, míg az újratölthető elemeké 1,2 Volt. Ahogy az egyszer használatos elemek fogynak, úgy csökken a feszültség, ezzel szemben az akkumulátorok feszültsége az idő nagy részében átlagosan 1,2 V. 

Mi alapján dönts?

Ma már szinte minden méretben találni eldobható és újratölthető elemeket, így a döntésnél 2 fő tényezőt kell figyelembe venni. Az újratölthető akkumulátorok általában drágábbak, legalábbis kezdetben, hosszú távon azonban lényegesen költséghatékonyabbak és hosszabb használatot biztosítanak. 

Az eldobható elemek kezdetben tovább bírják, mint az akkuk, azonban nem lehet őket újratölteni. Mégis, amikor választani kell, az alkalmazás lesz a döntő. Az alacsony fogyasztású eszközök csak alkalmanként vagy hosszabb időn keresztül nagyon kis teljesítményt használnak, így ezek számára előnyösebbek lehetnek az eldobható elemek, míg az akkumulátorok ideális választások lehetnek a nagy energiaigényű készülékekhez és az olyan elektronikai eszközökhöz, amelyek gyorsan sok energiát fogyasztanak. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!