Ugrás a tartalomra

A teljes európai piacról kivonul a Sberbank

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. március 02. szerda 09:50
Az MNB kedd reggel bejelentette: napokon belül indul a pénzintézet magyar ügyfeleinek kártalanítása. 
Tanácstalan ügyfelek álldogálnak szerda reggel a Sberbank miskolci fiókja előtt. Fotó: Tajthy Ákos

Elhagyja az európai piacot Oroszország legnagyobb hitelezője, a Sberbank, mivel ottani leányvállalatai nagymértékű készpénzkiáramlással, valamint „az alkalmazottak és a tulajdon biztonságot fenyegető veszélyekkel” szembesülnek – közölte a bank szerdán.

A Telex azt írja 2021-es pénzügyi eredményeket később ismertető pénzintézet az orosz központi bank rendelkezése, illetve közvetve az Oroszországot sújtó pénzügyi szankciók nyomán már nem tud likviditást biztosítani az európai leányvállalatoknak, de tőkeszintje és eszközminősége elégséges ahhoz, hogy minden betétesét kifizesse – állítja a közlemény.

A Sberbankot így Magyarországon is felszámolják, ezt kedd este jelentette be az Magyar Nemzeti Bank a végelszámolást. Közleményükben az állt: az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. 

Arról már szerdán reggel sajtótájékoztatón számoltak be, hogy Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért.

Az Index beszámolója szerint Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti és alelnök a Sberbank végelszámolása kapcsán hangsúlyozta, ami a pénzintézettel történt az egyedi eset, a magyar bankrendszer stabilan működik, a kitettségek nem érik el a veszélyes szintet sem a biztosítók, sem a bankok, sem pedig a pénzügyi szolgáltatók esetében.

Kiemelte, hogy mivel a magyar Sberbank piaci részesedése egy százalék körüli, ezért a felszámolása sem okoz pénzügyi stabilitási problémát a magyar bankrendszerben. Ahogyan az sem, hogy az EU meghatározta, hogy mely 7 orosz bankot zárják ki a SWIFT-rendszerből, mivel ezek egyike sem aktív Magyarországon. 

Mint mondta, a magyar Sberbank stabilan működött, azonban az, hogy az ukrajnai orosz invázió miatti szankciók hatására likviditáshiány lépett fel a banknál – részben az orosz tulajdonost érintő szankciók, részben a nemzetközi partnerek bizalmi válság miatti elfordulása okán –, komoly nehézségeket okozott a pénzintézet működésében. Ezt már a hétvégén jelezték a felügyelet felé, amely elkezdte vizsgálni, milyen felügyeleti intézkedésekkel lehetne stabilizálni a működést, azonban mivel a magyar banknak jelentős betétállománya volt az osztrák Sberbankban, a fellépő likividitási és szolvenciaproblémák miatt végül nem maradt más megoldás, csak a végelszámolás.

Az MNB ugyan próbált olyan piaci szereplőt találni, ami piaci feltételek mellett átvenné a bank működtetését, azonban nem találtak ilyen szereplőt – noha a horvát és a szlovén Sberbank esetében sikerült erőltetett menetben vevőt találni a pénzintézetekre. Az ügyfelek kártalanításáról szólva elmondta, hogy miután az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa meghozta a Sberbank engedélyének visszavonásáról szóló döntést, ezt továbbították a Pénzügyminisztérium felé is.

Amint a Pénzügyminisztérium ezt jóváhagyja – várhatóan már a mai napon sor kerülhet erre –, indul az a 10 napos időkeret, amelyen belül az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer eurós értékhatárig, ami nagyjából 37 millió forintot jelent, kártalanítja a betéteseket – mondta Kandrács Csaba.

A kártalanítási összeghez háromféle úton juthatnak hozzá az érintett betétesek: 

1. ha van más banknál számlája, akkor az OBA honlapján elérhető, kitöltött számlaszám-bejelentő formanyomtatvány kitöltésével tud ott jelentkezni a pénzéért.
2. Ha nincs másik banknál számlaszám, akkor lesznek olyan kifizető bankok, amelyeknél egy megfelelő igazolást követően számlaszámot lehet nyitni, és ide fog utalni az OBA.
3. A harmadik lehetőség a postai kézbesítés, de csak a kisebb összegű kifizetések esetében.

A jegybank és az OBA minderről majd folyamatosan tájékoztatást nyújt az ügyfeleknek és valamennyi érdekelt félnek a tudnivalókról.

A Sberbank szerda reggelre egyébként elérhetetlenné vált telefonon és a digitális felületek sem működnek. Olvasóink jelzése szerint a bankkártyák sem működtek és a pénzintézet fiókjai pedig ma is zárva maradtak és az ATM-ek sem működnek. A bank miskolci fiókja előtt szerda reggel többen tanácstalanul vagy dühösen álldogáltak, a kártalanításról szóló fenti hírek talán számukra is adnak némi megnyugvást.   

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!