Ugrás a tartalomra

Teljesen megújult a Horváth-tető

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. augusztus 18. csütörtök 17:07
A beruházással a városvezetés célja az volt, hogy újra élettel töltse meg a korábban elfeledett és elhanyagolt területet.
Veres Pál polgármester és Szopkó Tibor alpolgármester. Fotó: Horváth Csongor

Városi piknik keretében adták át csütörtök délután a megújult Horváth-tetőt. A fejlesztés részeként a területet az elmúlt hónapokban úgy alakították ki, hogy a megújult teraszok minden korosztály számára biztosítsák a változatos kikapcsolódás és a szabadidő aktív eltöltésének lehetőségét.

Az eseményen Veres Pál, Miskolc polgármestere úgy fogalmazott, az Avas domb évszázadokon át a város vigalmi negyedeként működött, azonban az elmúlt évtizedekben hosszú időre kiesett a vérkeringésből mellőzöttsége, magára hagyatottsága miatt.

- Ezen szeretne változtatni a városvezetés az újabb és újabb fejlesztésekkel, a tudatos építkezéssel, visszaadva a pincesorok és a területen lévő parkok régi nívóját, fényét – fogalmazott a Horváth-tetőn megvalósult beruházás kapcsán Veres Pál polgármester.

Amint arról lapunk is beszámolt, csaknem kilencszázmillió forintos fejlesztés tavaly ősszel indult el, a terület rehabilitációja szerves része a történelmi Avas teljes körű felújításának. A beruházás során parki sétaútrendszert és városi tanösvényhálózatot alakítanak ki a területen, a fő attrakció azonban a múlt század elején kialakított teraszok új funkcióval való megtöltése.

A több hónapig tartó munkák során három játszóteret alakítottak ki: egyet a 0-4 közötti, egy másikat a 4-12 közötti, míg egy harmadikat a 12-16 éveseknek. A sportot kedvelő fiatalokat pedig street workout-elemek, outdoor gym- és skate-pálya, valamint mászófal és parkourelemek várják majd. Piknikező és napozó területek is kialakítottak, mint ahogyan egy Retro teraszt, és kutyaügyességi pályát, valamint kutyajátszót is.

- A Horváth-tető fejlesztésével olyan attraktív közösségi terek kialakítása volt a cél, amelyekkel több korosztály kapcsolódhat ki egymás mellett, ahol a mozgáskorlátozottakat is várják sport- és játszólehetőségek, és ahol a kutyások is végre európai körülmények között időzhetnek kedvenceikkel – jelentette ki Veres Pál.

A városvezető hangsúlyozta, a Nagy-Miskolc Programmal összhangban ennél a fejlesztésnél is kiemelt figyelmet fordítottak a zöld megoldásokra. Ennek megfelelően a megújult Horváth-tető alsó részen az a sok látszólag egymásra dobált fatörzs a fenti területekről érkező csapadékvíz gyűjtésének és a növényzet locsolásának egy zöldebb, fenntarthatóbb módját jelenti.

- A beruházás valamennyi eleme és megoldása azt szolgálja, hogy az Avas és a Horváth-tető visszakapcsolódjon a város vérkeringésébe és visszanyerje méltó rangját, megőrizve a hely eredeti szellemiségét, de valóban 21. századi tartalommal megtöltve. Ugyanezt ezt szolgálta a lépcsősorok megújítása, a csapadékvíz-elvezető hálózat felújítása, a tereprendezések, a burkolatok felújítása, a támfalak rendezése, illetve a közvilágítás helyreállítása is – fogalmazott a város első embere hozzátéve: az Avasnak újra Miskolc egyik kiemelkedő turisztikai desztinációjává kell válnia úgy, hogy közben az itt élők mindennapi életminőségét is javítsa.

Átadták a Horváth-tetőt - Horváth Csongor képgalériája

Veres Pál szerint a beruházás azért is fontos, mert zöld területek újulnak meg, ami a Nagy-Miskolc program egyik fontos célkitűzése, vállalása volt.  „A beruházással az a célunk, hogy a miskolciak sajátjuknak érezzék, és újra élettel töltsék meg ezeket az éveken át méltatlanul elfeledett és elhanyagolt terülteket. Ezzel azonban még nincs vége, az Avas rehabilitációja folytatódik tovább, ugyanis a kilátó is megújul a közeljövőben – zárta gondolatait a polgármester.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!