Ugrás a tartalomra

Teljessé válik a déli városrész kerékpárút fejlesztése

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. november 23. csütörtök 18:53
Erről adott tájékoztatást csütörtökön a helyszínen Bazin Levente a Velünk a Város önkormányzati képviselője és Miklós Viktor a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője.
Fotó: Mocsári László

A képviselőtől megtudtuk, hogy az elmúlt években Miskolcon két ütemben építették a bicikliutakat, összesen nyolc szakaszon. A déli városkapunál 1345 méteren készül az új kerékpárút, amelyen az utolsó simításokat végzik. Bazin Levente röviden ismertette, hogy az eddig elvégzett fejlesztések során kerékpáros létesítmény épült a Bogáncs utca és a Miskolctapolcai út között, amely összeköttetést teremtett a Déli Városkapu térségében működő ipari és kereskedelmi funkciók és a meglévő, Belváros-Miskolctapolca kerékpárút között. Ez a kerékpáros létesítmény elérhetővé teszi Görömbölyt, Hejőcsaba déli oldalát, a Hejő parkot, valamint az egyetemi sportlétesítményeket. A fejlesztés 3100 méter, amelyből 1630 méter új építésű kerékpárút.

A déli városszélen 2230 méter hosszban létesült Miskolc Déli kapujától Mályi felé egy új bicikliút, további elérést biztosítva a meglévő kerékpárúton Kistokaj és Nyékládháza települések felé. A kerékpáros létesítmény a Déli Városkapu térségében tervezett csatlakozási pontoktól kiindulva a 3-as számú főútvonal mentén éri el Miskolc határánál a Mályi felől megyei TOP fejlesztésből megvalósuló kerékpárutat.

A beruházás keretében kerékpáros nyom megvalósítása történt a Kondor Béla utcában az Árpád és Szarkahegy utcák között. Ez az út biztosítja az összeköttetést a meglévő Tiszai pályaudvar-Diósgyőri vár kerékpárforgalmi létesítménnyel. 

Egy további szakasz a Mexikóvölgy utcai buszfordulótól 203 méter hosszban megerősített pályaszerkezettel létesült. Kerékpáros nyom felfestése történt a Mexikóvölgy utca- Muhi utca- Szervezet utca- Ferenczi Sándor utca – Tokaji Ferenc utca – Bartók Béla utca között meglévő burkolaton 2.700 méteren. Végül a kerékpáros kör a Keleti Városkapu térségében meglévő Auchan-körforgalomtól kiindulva új építésű kerékpárúton éri el Miskolc határánál Felsőzsolca felől a kerékpárutat az M30 autópálya alatti átvezetéssel, továbbá a meglévő árvízvédelmi töltésen haladva. Ennek a létesítménynek a hossza mintegy 1.300 méter.

A projekt utolsó szakaszaként Harsány és Kisgyőr felé 2415 méteren keresztül épül a nyomvonal, ezzel biztosítva a csatlakozási pontot a turisztika célú, országos jelentőségű kerékpárúthoz Cserépfalu és Eger felé. A kerékpáros létesítmény Miskolctapolca területéről kiindulva kerékpáros nyomon, külterületi, mezőgazdasági és erdészeti jellegű területeken futó kétirányú kerékpárúton éri el Miskolc határánál a Kisgyőr felől megyei TOP fejlesztésből megvalósuló kerékpárutat – tudtuk meg a részleteket Bazin Leventétől. 

„A város az elmúlt években bőven egymilliárd forint felett költött a kerékpárutakra. Amiből összesen egy közel tizenöt kilométeres hálózat valósult meg, amiből tíz kilométer valóban újépítésű bicikliút, nem csupán felfestett sáv” – tette hozzá. Hangsúlyozta, ez a bicikliút hálózat a jövőben tovább bővíthető. 

Miklós Viktor az önkormányzat főosztályvezetője elmondta, a még folyamatban lévő munkákat szerződés szerint a kivitelezőknek – több leszerződött vállalkozásról van szó - még az idén be kell fejezniük, legkésőbb november 30. és december 15. között. 
„A Miskolcot Mályival összekötő szakasznál volt csúszás, két okból, az egyik, hogy régészeti feltárásra is szükség volt, amely miatt egy hónappal eltolódott a kivitelezés. A másik ok, hogy mi kértük a vállalkozót, hogy egy kilométer szakaszon aszfaltozza újra az addig elkészült részt, ugyanis eléggé hullámosra sikerült. Ezt a vállalkozónak december 15-ig meg kell csinálnia” – tudatta a főosztályvezető. 

Hozzátette, az egyes szakaszok ütemterv szerint épülnek és határidőre elkészülnek, amivel még gond volt, az a Bogáncs utcai kereszteződéstől a Kemény Dénes Sportuszodáig tartó, mintegy három és fél kilométeres szakasz, a Hejő patak mentén. Ott közút és kerékpárút épül párhuzamosan. A patak közelében annyira iszapos volt a föld, hogy talajcserét kellett végezni. Erre a beruházásra is vonatkozik a december 15-i befejezés. Eddig az időpontig tehát elkészül a teljes, mintegy 15 kilométeres miskolci kerékpárút fejlesztés – ígérte Miklós Viktor.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!