Ugrás a tartalomra

Tényleg veszélyben van a belvárosi vidra?

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. március 27. hétfő 12:17
Nemrégiben egy vidrát láttak lubickolni a Szinva terasz környékén a vízben. A szakértő szerint ez egyfajta jelnek is vehető. 
Képünk illusztráció Forrá: Getty Images/iStockphoto

- Több éve már, hogy a Szinva-patak szinte teljes szakaszán ismét megjelentek a vidrák – monda Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. - Nagyon sok velük kapcsolatos bejelentés érkezett mind hozzánk, mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felé, tehát az, hogy egy vidrát láttak a Szinva terasz környékén, egy laikus számára izgalmas lehet, a természetvédőknek azonban megszokott jelenség.

A vidrák tavaszi időszakban vízhez kötött élőhelyet keresnek maguknak. Ragadozó állatról van szó, ami halakat és kagylókat eszik főként. Más állatokra nem jelent különösebb veszélyt, hiszen rejtőzködő életmódot él.

- Nem vágyik másfajta állatok társaságára, persze ha sarokba szorítják, megvédi magát – intett Lehoczky Krisztián, aki mesélt egy másik észlelésről is.

- A Kemény Dénes Városi Sportuszoda területén van egy kis mesterséges fóliás tó. Az uszoda dolgozói jelentették, hogy a tóhoz szokott egy vidracsalád. Ez azért volt problémás, mert a Hejő patak mellől jártak át pancsolni, keresztül a Tapolcára vezető, eléggé forgalmas úton. Az egyik vidrát el is gázolták. A városban is előfordulhat ilyesmi, de ott akkora a zaj, hogy nem hinném, hogy az állat elhagyja a Szinva medrét.
A vidrák vándorolnak, keresik azt az életteret, ami megfelelő a számukra. Ha találnak olyan helyet, ahol jók a körülmények, akkor ott letelepednek. Ha pont a belváros közepén talál ideális élőhelyet, akkor letelepszenek. Az, hogy gyakrabban találkozni vidrákkal a Szinva mentén, mint tíz évvel ezelőtt, Lehoczky Krisztián szerint jó jel.

A patak ökoszisztémája javulást mutat: mind a víz tisztasága szempontjából, mind az állatvilág tekintetében. Emiatt jelennek meg olyan fajok is, mint a vidra.
Több másik példa is azt mutatja, a Szinva, mint élőhely vonzó a különböző vízi állatok számára.

- A belváros egyik szakaszán, a híd alatt kócsagot láttak. Először kételkedtem, de amikor kiértem, láttam, hogy valóban egy nagy kócsag vadászik a halakra. De láttak már mandarinrécét is a patak folyása mentén, ami kifejezetten ritka hazánkban. Lillafürednél egy hód látogatott be egy családi házba, úgy kellett egy gereblyével óvatosan kitessékelni. Tavalyelőtt a Szinvapark melletti hídnál egy jégmadár kereste a táplálékot, de lehet, hogy fészket is rakott valahol a környéken – sorolta a természetvédő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!