Ugrás a tartalomra

Textilhulladékból tolltartót készítenek gyerekek segítségével a MiReHu-nál

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. november 23. szerda 13:46
A bútorok felújítására pedig létrehoztak egy MaKuckó-nak keresztelt műhelyet, amit a polgármester jelenlétében szerdán adtak át a vállalat József Attila úti székhelyén.
Fotók: Horváth Csongor

A MiReHu Nonprofit Kft. "Dobd le a textilt" elnevezésű hulladékgazdálkodási programjának részeként nyitották meg most a bútorjavító kuckóját, a MaKuckót. A hivatalos átadót - a vállalat reuse és upcycling népszerűsító kampányának részeként - az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében tartották meg.

- Az ország újrahasználati központjai közül elsőként mi léptük meg, hogy nem csak vesszük és adjuk, de fel is újítjuk a bútorokat - emelte ki Ladányi Roland ügyvezető. - A műhelyben új életet tudunk adni a lakásban, irodában használható bútoroknak. Ezzel értéket teremtünk. A terveink között szerepel, hogy létrehozunk egy márkát, a MakuArt-ot, amivel ezt a fajta szemléletünket is reklámozni szeretnénk.

A műhely a székhely udvarán található, ezen kívül a cég folyamatos fejlődését jelzi, hogy a korábban konferenciáknak helyt adó, harmadik emeleti termet oktatóbázissá alakították át. Itt rendszeresen tartanak szemléletformáló programokat, főként iskoláskorú gyermekeknek. Ez a terem is most debütált, az első diákcsoportok szerda délelőtt már birtokba is vehették a modern eszközökkel felszerelt helyiséget.

- Szeretnénk megmutatni már a fiatal generáció tagjainak is, mi mindenre használható a textilhulladék. Sőt, maguk is kipróbálhatják, milyen termékeket lehet belőlük készíteni. Itt minden adott, hogy a diákok maguk készítsenek tolltartókat. A program egész évben folyamatosan működik, hetente több osztály is el szokott látogatni hozzánk. Jelentkezni a honlapunkon is lehet - mondta az ügyvezető.

Az újonnan átadott műhelyet és a tanulók szemléletformálását is nagyra értékelte Miskolc polgármestere. Veres Pál úgy fogalmazott, öröm látni, milyen kreatív csapat dolgozik a vállalatnál, rengeteg ötlettel állnak elő a környezetvédelem népszerűsítésének érdekében.

- Ahogy a minapi kiállításmegnyitón is elmondtam, számomra rendkívüli jelentőséggel bír az edukáció, a fiatal generációk tanítása, nevelése. Ez itt kézzel foghatóvá vált. A MiReHu-nak vannak programjai, amelyekben a gyerekek maguk is átélhetik például, hogyan lehet használt textíliákból való hasznos és jó dolgot készíteni. Jó az alapgondolat, kiválóak a feltételek és a körülmények, sok általános iskola megirigyelhetné. Arra biztatok tehát minden oktatási intézményt, hogy jöjjenek el ide, és éljék át maguk is, mennyire jó az újrahasznosítás - hangsúlyozta a városvezető.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!