Ugrás a tartalomra

Tizenkét közterület lelt örökbefogadóra

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. június 26. vasárnap 20:26
Az Európa téren már látható a civilek munkájának nyoma, rövidesen pedig a többi helyszínen is elkezdhetik megvalósítani elképzeléseiket a jelentkezők.
Az Európa tér csak az első volt az örökbefogadások sorában. Fotó: Horváth Csongor

Összesen tizenkét közterületet fogadtak örökbe miskolci vállalkozók és helyi civilek azon a pályázaton, amit tavasszal hirdetett meg a miskolci polgármesteri hivatal. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, az akció célja a városlakókkal közösen tegyék élhetőbbé Miskolc tereit, közeit, utcáit.

Az egyik gazdaára lelt terület az Európa tér, ennek rendbetételét már hetekkel ezelőtt megkezdte az örökbefogadók, vagyis a Padtársak civil közösség és a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület (SZIVE). Itt mostanra már látványos a változás: a virágágyásokból eltűnt a gaz, a tér központi helyén található EU-s csillagokat pedig újrafestették.

Miskolc főkertésze a Miskolci Naplónak elmondta, a pályázati határidő végét követően minden jelentkezővel felvették a kapcsolatot, több esetben az adott helyszínen történtek egyeztetések annak érdekében, hogy tisztázzák az elvégzendő feladatokat és a lehetőségeket. Czifrusz Natália elmondása szerint az örökbefogadók nagyon kreatív ötletekkel jelentkeztek.

- Voltak olyanok, akik egy-egy korlát lefestésére, szemétszedésre, vagy éppen fatelepítésre jelentkeztek, és olyanok is, akik akár támogatókkal együttműködve egy komplett terület tisztántartását, sőt adott esetben akár fejlesztését tűzték ki célul – tette hozzá.

Dr. Barkóczi István, a Népkerti Vigadó tulajdonosa például a vendéglátóegység közvetlen környezetének növényápolási munkáin túl egy növényágy kialakítását, valamint hulladékgyűjtők kihelyezését is vállalta a Népkertben, a Dr. Park pedig az általa örökbefogadott terülten (a hejőcsabai Bárczay-kastély mögött) valósítaná meg az első Miskolci Ötletmaratonon megismert AngyalParkot, vagyis a meg nem született gyermekek emlékhelyét.

„Sőt ezen túlmenve a területen található focipálya rendbetételét és közösségi tér kialakítását is vállalta” – tette hozzá a főkertész, aki hozzátette még. Közösségi teret hozna létre a Kilián-déli közösség is a városrészben az általuk örökbefogadott területen.

Czifrusz Natália hozzátette, rövidesen minden örökbefogadó megkapja a munkákhoz szükséges engedélyeket, hozzájárulásokat, a művelet végén pedig mindenkinek beszámolót kell majd készítenie.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!