Ugrás a tartalomra

Tizenkét út felújításán dolgoznak Perecesen

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 02. csütörtök 18:41
Az elmúlt évtizedek legnagyobb közút-fejlesztését végzik a miskolci városrészben, ahol a főútvonal rekonstrukcióján túl a gyűjtőutak is új aszfaltréteget kapnak.
Tizenkét út újul meg Perecesen. Fotók: Osztie Tibor

Hosszú idő óta a legnagyobb infrastruktúra- és közútfejlesztési programot végeznek Perecesen, a program részleteit bejárással egybekötött sajtótájékoztatón ismertette Veres Pál polgármester és Bazin Levente, a terület önkormányzati képviselője. A polgármester azt hangsúlyozta, hogy évtizedek óta ez a legnagyobb útrekonstrukció Perecesen, amely megítélése szerint Miskolc egyik legszebb területe. Természeti adottságai vetekednek Miskolctapolcáéval.

– Ez a városrész egy ékszerdoboz lehetne, sajnos azonban a bányászat megszűnésével egy peremterületté vált. Évtizedes adósságot rendez most az önkormányzat azzal, hogy igyekszik fejleszteni az infrastruktúrát – szögezte le Veres Pál.

Hozzátette, az Avasi kilátó felújítása vagy a miskolctapolcai rekonstrukció látványosabb beruházások, ez az útfelújítás azonban közvetlenül javítja az itt lakó emberek életét, hiszen hiába a csodálatos környezet, ha nehéz a közlekedés, elhanyagoltak a mellékutcák, nincs megfelelő csapadékvíz-elvezetés. 

A városvezető szerint Perecesen szép a környezet, az itt élők pedig közösséget alkotnak; ismerik és ápolják a hagyományokat, amelyeket generációról generációra átadnak. Itt egy élő, tevékeny közösség van, amelyet támogatni kell, élhetővé tenni a lakóhelyüket. Ehhez szükséges a jó infrastruktúra, benne a jó utak, a korszerű csapadékvíz-elvezetés. Így válik élhetőbbé egy városrész.

Ebben egy nagy előrelépést jelent a most folyamatban lévő, tizenkét utat érintő felújítás, amelyért az elmúlt években sokat lobbizott az önkormányzatnál Bazin Levente, akivel számos egyeztetés történt. Ebből a sok tervezésből, közös gondolkodásból lett valóság, amikor előteremtették a beruházás fedezetét, részben pályázatos, részben saját forrásokból, és megkezdték a munkát.  

A terület önkormányzati képviselője részletezte, mely utcákról van szó. Bazin Levente elmondta, a gyűjtőutak felújításának tervezése már tavaly megtörtént, az érintett utak, utcák egészen az észak-kiliáni bányász dombtól Pereces végéig hálózzák be a településrészt. Ennek a fejlesztésnek a tervezésekor elsősorban a nagyobb forgalmú, úgynevezett gyűjtőutak renoválására koncentráltak, mint például a Csehov utca, ahol orvosi rendelő is található. 

Megtudtuk a képviselőtől, hogy összesen tizenkét önkormányzati út 11 310 négyzetméternyi felületen újul meg, közel hétszáz köbméter aszfalt bedolgozásával. A projekt kivitelezése több mint 172 millió forintból valósul meg. Bazin Levente rámutatott, ez Pereces történetének talán legnagyobb útfejlesztési projektje. 

A képviselő tájékoztatása szerint az érintett utcák a következők: 

Hegedű utca, amelyen 660 négyzetméter felületen aszfaltoznak, hat centiméter vastagságban, a közműaknák szintre emelésével és vízelvezető árok építésével.  
Az Aknász és részben a Vájár utcákban 900 négyzetméteren aszfaltoznak, itt is szintre emelik a közműaknák fedeleit. További 50 négyzetméteren kátyús útalap rekonstrukció is lesz.
A Csehov utcában mintegy 600 négyzetméterre kerül új aszfalt és a közműaknákat is szintre emelik. 
A Faller Jenő – Csáby Lajos utcák 1430 négyzetmétere kap új burkolatot, és további 200 négyzetméteren hajtanak végre burkolatrekonstrukciót. 
A Faller Jenő utca érintett a Lauday János utcánál is, itt 2 ezer négyzetméter új aszfalt feketéllik majd, és burkolatrekonstrukció lesz további 200 négyzetméteren.
A Finkey József utca 1300 négyzetmétere kap új kopóréteget, a burkolatrekonstrukció itt további 600 négyzetmétert érint és új szegélykősor keretezi majd az utat mintegy 120 méter hosszban.
 A Péch Antal utca 400, a Cséti Ottó utca 1830 négyzetméteren kap új aszfaltot Utóbbin burkolatrekonstrukció is történik majd, további 700 négyzetméteren.  
A Kodály Zoltán utcát 600, a Honszerző utcát 1350 négyzetméteren aszfaltozzák, és készül 540 folyóméternyi szegélykősor.  
Végezetül, az Erenyő út páratlan oldala kap új burkolatot 240 négyzetméteren, és burkolat megerősítést további 50 négyzetméteren – sorolta fel a képviselő.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!