Ugrás a tartalomra

Tizeshonvédek kiállítása nyílt a Zenepalotában

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 10. szerda 18:22
Sassy Csaba, Thurzó Nagy László, Meilinger Dezső, Kövér Gyula által készített és inspirált emléktárgyakból álló tárlat nyílt szerda délután a Zenepalota aulájában. A május 31-ig látogatható 10-es Honvéd Emlékdélután Kiállítás a „Nagy Háborúnak” a nagyközönség számára eddig kevésbé ismert oldalát mutatja be.

Az elmúlt években a Herman Ottó Múzeum Történeti Tárának munkatársai különös figyelemmel és méltó módon emlékeztek meg az első világháború centenáriumáról. Az évforduló kapcsán a múzeum szakemberei a 2010-es esztendőkben számos nagy sikerű időszaki kiállítás keretében mutatták be mind a front, mind a hátország legfontosabb eseményeit.

Az egykori miskolci 10-es honvéd gyalogezred – melyet anno „Miskolc házi ezredeként” emlegettek, és az első világháborúban számtalan alkalommal szereztek dicsőséget városunk és megyénk számára – a háború utolsó három hónapját az olasz fronton töltötte. A rendkívüli földrajzi körülmények között, gyakran kétezer méter tengerszint feletti magasságban megvívott ütközetekben több mint ötvenezer osztrák-magyar honvéd lelte halálát pusztán a lavinaomlások és fagyásos sérülések következtében.

2017 decemberében volt száz éve, hogy megrendezték a ”10-es honvéd hét” elnevezésű jótékonysági rendezvénysorozatot. Anno e program elsődleges célja az volt, hogy bemutassa a hátországban élők számára az ezred háborús erőfeszítéseit és harctéri sikereit. Az egykori szervezőknek ugyanakkor szándékában állt az is, hogy megismertessék a nagyközönséggel a legtehetségesebb, művészi és irodalmi érzékkel megáldott honvédek által a háború első három évében létrehozott alkotásait. A kiállítást az elsöprő miskolci sikert követően 1918 tavaszán további három helyszínen mutatták be: Egerben, Gyöngyösön és Sátoraljaújhelyen.

Az emlékezés továbbra sem veszített aktualitásából. A Herman Ottó Múzeum célja ezúttal is az volt, hogy ne csak az alkotásokkal, hanem magukkal az alkotókkal is megismertessék az érdeklődőket, illetve bemutassák mindazokat, akik egykor hozzájárultak a ”10-es honvéd hét” sikeréhez – így az alkalom kiváló lehetőséget kínált arra, hogy a fókuszba a zenét, a verset, a prózát és a képzőművészetet helyezzék.

Mocsári László képgalériája

A mostani kiállítás kurátora, Flach Antal rámutatott: Meilinger Dezső a háború után is mottóként visszatérő téli tájai, valamint Kövér Gyula katonatársairól készített mintegy másfél száz karikatúrája is azt jelzi, hogy a háborúban nem feltétlenül „hallgatnak a múzsák”. Az MMA ösztöndíjas művésztanár a tárlat megnyitásakor röviden bemutatta azt a zenei válogatást is, mely Sassy Csaba Thurzó Nagy László által megzenésített verseit tartalmazza, s melynek összeállításában Fandl Ferenc színművész és Fülep Máté énekművész volt segítségére.

(10-es Honvéd Emlékdélután ezt követően Jeszenszky Géza történész, korábbi külügyminiszter témában tartott előadásával folytatódott a Városházán.)

További hírek

Olvasnivaló