Ugrás a tartalomra

Tízéves az Újszülöttek parkja az Avason

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 27. vasárnap 19:13
Több mint tíz éve már, hogy az avasi 7 sz. választókerületben Fodor Zoltán létrehozta az első Újszülöttek parkját. Az önkormányzati képviselőt a Miskolcon egyedülálló kezdeményezésről kérdeztük az évfordulón.
Az újszülöttek fáinak elültetése mindig nagy közösségi program. Fotó: Végh Csaba

- Miután még ilyen nem volt Miskolcon, először is arra gondoltam, megkeresem a szülőket, lenne-e kedvük egy ilyen park létrehozásához, amelyben minden facsemete egy-egy újszülöttet szimbolizál – emlékezett a kezdetekre Fodor Zoltán. „Először is azt kellett kiderítenem, hogy a választókörzetem mely részében születtek a gyerekek. Amikor egy gyerek világra jön és hazakerül, a területileg illetékes védőnő az, aki felkeresi az édesanyákat. Ezért a védőnőket kerestem meg, akiknek elmondtam az ötletemet, azt kérdezve, tudnának-e segíteni nekem. Közöltem velük, hogy miután ez személyi adatokat is érint, szigorúan csak önkéntes alapon történhet” – mondta a Velünk a Város-frakció önkormányzati képviselője. Természetesen a megküldött adatokat azóta is bizalmasan kezeli. Az aláírt nyilatkozatban a képviselő is vállalta, hogy a szülőknek semmilyen költségük nem merül fel, vagyis a fákat ő biztosítja ingyen.

Az ötletet tett követte. Az Újszülöttek parkja kijelöléséről és az ültetés időpontjáról értesítette az édesanyákat, a családok az általuk kihúzott számok alapján beültették a fákat. „Nagyon odafigyeltem, hogy még csak a látszatát is elkerüljem az esetleges részrehajlásnak" - hangsúlyozta a képviselő. "Ahány újszülött a világra jött az adott évben, annyi iskolás gyermek adott koncertet a kicsik tiszteletére. Ezt a műsort a nívódíjas avasi Twist Olivér kórus tagjai szolgáltatták Bátori László tanár úr vezényletével. Minden alkalommal süttettem egy 160 személyes tortát, melyből kaptak az újszülöttek, a kórusban éneklő gyermekek és azok, akik a szülőkkel a közönség soraiban részt vettek az ünnepi eseményen.”

A legkevesebb újszülött 55, a legtöbb 75 volt, az elmúlt évben mindösszesen 40 gyermek született a körzetében. Fodor hangsúlyozta lapunknak, a fákat nem ő ültette, hanem a szülők és a nagyszülők, de volt rá példa, hogy a család más tagjai. „Amíg én vagyok az avasi 7. számú körzet képviselője, azaz még három évig, folytatni kívánom az akciót. Természetesen vannak olyan fák, amik kiszáradnak, vagy esetleg kitörnek, azokat folyamatosan pótolom. A locsolási lehetőségeket elősegítve ivókutakat is építettem a parkokba.” A képviselő lapunknak megjegyezte, Szilágyi Szabolcs, a Velünk a Város-frakció önkormányzati képviselője is elkezdte a saját körzetében az újszülöttek fáinak telepítését.

Fodor Zolán külön felhívta a figyelmet az újszülöttek fáit gondozó lelkes nagyszülőkre. „Évről évre rendszeresen megjelentek a nagyszülők is, akikről az a véleményem, hogy a világ legcsodálatosabb teremtményei. Ők azok, akik koruk ellenére sohasem fáradnak, mindig lehet rájuk számítani a családnak. Ha a gyerek beteg, vigyáznak rá, sütik a finomabbnál finomabb palacsintákat, süteményeket. Minden nagyszülőnek kívánok nagyon hosszú, egészségben töltött, boldog éveket” – mondta a képviselő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!