Ugrás a tartalomra

Több ezer háztartás ivóvízellátását tette biztonságosabbá a MIVÍZ

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. március 24. csütörtök 20:54
A vízszolgáltató nyolcvanmillió forintból vásárolt egy olyan ultraszűrő-berendezést, ami csaknem százszázalékos hatásfokkal szűri ki a szennyeződéseket, baktériumokat és vírusokat a bükki karsztvízből.
Vészhelyzeti ultraszűrő berendezést telepítettek a Szinva-forrásnál - Juhász Ákos képgalériája

Felső-Majláth, Lillafüred, Felsőhámor, Répáshuta és Bükkszentkereszt ivóvízellátását is még biztonságosabbá teszi az az ultraszűrő-berendezés, amelyet csütörtökön adtak át Lillafüreden.

Az eszköz 99,9 százalékos hatásfokkal szűri ki a szennyeződéseket, baktériumokat és vírusokat a bükki karsztvízből – mondta el érdeklődésünkre MIVÍZ igazgatója. Vojtilla László szerint ez a rendszer csaknem százszázalékos hatékonysággal szűri meg a bükki karsztvizet, mielőtt az az ivóvízvezetékekbe kerülne.

- A karsztvíz kiváló minőségű, viszont a szélsőséges időjárással szemben sérülékeny. Heves esőzések esetén előfordul, hogy a források vize bezavarosodik, ez sokszor jelentkezett itt, a Szinva forrásnál is. Ilyenkor ezt a forrást ki kellett zárni a rendszerből. A vízellátással ugyan nem volt gond, a többi forrásunk el tudta látni feladatát, viszont Lillafüreden ilyenkor csak lajtos kocsikkal lehetett megoldani a vízszállítást, ami sok kellemetlenséget okozott a városrészben és a környező településeken élőknek – magyarázta Vojtilla László a beruházás szükségességét.
 

Az ultraszűrő-berendezés mintegy 80 millió forintba került, melyet a miskolci vízszolgáltató finanszírozott. Vojtilla László elmondta, a rendszer tökéletesen kiszűr minden szennyeződést az ivóvízből.

- A szűrő óriási hatékonysággal működik minden vízben lebegő anyagot eltávolít, így a kaolint, ami megszínezheti azt, de a baktériumokat és a vírusokat is teljesen kiszűri – hangsúlyozta a cégvezető.

A teljesen automatikus szűrő csak akkor kapcsol be, ha szennyeződést érzékel – akkor viszont vegyszerek hozzáadása nélkül tisztítja meg az ivóvizet. Ez azt jelenti, hogy ez után nem kell majd szennyezés miatt leállítani a vízellátást, és lajtoskocsikkal hordani a vizet például Bükkszentkeresztre.

Fotó: Juhász Ákos

Solymosi Konrád, Bükkszentkereszt polgármestere az eseményen úgy fogalmazott, a berendezés beszerzése nagyon időszerű volt. „Nagyon örülünk annak, hogy most már nem fogja felütni a fejét, úgy néz ki, hogy ez az 50 köbméter per óra vízszűrő berendezés biztosítja, hogy a jövőben ne maradjon vezetékes ivóvíz nélkül Bükkszentkereszt és Répáshuta lakóközössége – mondta.

Egy ehhez hasonló ultraszűrő rendszer Miskolctapolcán már évek óta üzemel. Ez, a lillafüredi mobilszűrő teljesen automatikus, de távfelügyelettel a MIVÍZ központjából is lehet vezérelni.

- Büszkék lehetünk arra, hogy Miskolc olyan speciális helyzetben van, hogy fantasztikus minőségű karsztvízzel tudja ellátni szinte a teljes város területét, ez egy hatalmas kincs, és ismerve a globális felmelegedés okozta egyre nagyobb problémákat, ez a jó minőségű és biztonságos ivóvíz még inkább felértékelődik majd – mondta el a Miskolc Televízió hírműsorának, a Miskolc Mának Veres Pál, Miskolc polgármestere.

A teljesen automatikus rendszer 90 napos próbaüzem után áprilisban kezd majd élesben működni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!