Ugrás a tartalomra

Több külföldi hallgatóval erősítene a Miskolci Egyetem és a DVTK Jegesmedvék hokicsapat

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. július 23. kedd 18:56
Ennek érdekében a sport, valamint az egyetemi oktatás és továbbképzés területeit érintő stratégiai együttműködést kötött a DVTK az egyetemmel.
Kettős életpályamodellt ajánlanak a külföldi hallgatóknak. Fotó: Mocsári László

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a partnerség célja, a DVTK akadémiáira, illetve szakosztályaiba toborzott külföldi és magyar anyanyelvű sportolók egyetemi tanulmányainak elősegítése, továbbá a legnagyobb vidéki multisportklub népszerűsítése. Valamint, az egyetemre jelentkező külföldi hallgatók számára profi sportolási lehetőségeket biztosítani, első lépésben a Jegesmedvéknél, a későbbiekben a DVTK más szakosztályainál is. 

Szabó Tamás, a DVTK főtitkára az aláírás előtt elmondta, hogy a Miskolci Egyetem és a DVTK a régió két olyan emblematikus intézménye, amely már korábban is együtt dolgozott több hasznos projektben. A jelen megállapodásban szereplő program az egyetemi tanulmányok és minőségi sportolás lehetőségét kínálja a résztvevők számára. 

- Az egyetem angol vagy akár magyar nyelvű, diplomát adó képzéseire való beiratkozásának lehetőségét biztosíthatjuk azon sportolók számára, akik a DVTK-nál folytatják sportpályafutásukat és megfelelnek a felvételi kritériumoknak. Bízunk benne, hogy szakosztályaink olyan fiatal sportolókkal fognak bővülni, akik teljesítményükkel tovább népszerűsítik a DVTK-t és az észak-magyarországi régió szellemi tudásközpontját.

Egri István, a DVTK Jegesmedvék elnöke úgy fogalmazott, a DVTK Jegesmedvék célja, hogy az akadémiájuk és a felnőtt csapat programjába bevonják azokat a hokisokat, akik elérik az elitképzésük színvonalát, és emellett a tanulmányaik során is kiemelkedő teljesítményt tudnak nyújtani. 
- Ez a megállapodás egy fontos lépés ennek érdekében, hiszen a hozzánk érkező jégkorongozóknak már egy olyan életpályamodellt tudunk kínálni, amiben minden feltételt biztosíthatunk a sikeres sport és tanulmányi fejlődéshez – ismertette.

- A DVTK-val eddig is volt egy stratégiai keretmegállapodásunk arról, hogy amely területeken ez lehetséges, megpróbálunk együttműködni. A ma aláírt megállapodás konkrétabb, arról szól, hogy szeretnénk a Jegesmedvék jégkorong csapattal együtt idevonzani olyan külföldön, akár távoli országokban, akár a diaszpórában élő, elsősorban magyar származású fiatalokat, akik egyszerre játszhatnának a hoki csapatban és folytathatnák nálunk az egyetemi tanulmányaikat - mondta az együttműködés kapcsán Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.
Hangsúlyozta, a lehetőség nyitott bárki felé, nem csak a magyar származású hallgatók felé, hanem mindenki más felé is, hiszen nem csak magyar, de angol nyelvű oktatásban is tanulhatnak a Miskolci Egyetemen, ahogyan az a külföldről érkezett diákok esetében most is élő gyakorlat. 

- A feladatunk az, hogy minél több olyan külföldről érkezett sportolót húzzunk be a csapatba, akik egyébként az egyetem hallgatói, akár plusz ösztöndíjjal is, amivel a mi nemzetköziesítési céljaink is teljesülnek. Sport stratégiai célunk az is, hogy kettős életpályamodellt kínáljunk, amellyel egyszerre tud valaki tanulni és hivatásos sportolóként sportolni. Ez egy win-win helyzet, hiszen nekünk potenciálisan több külföldről érkező hallgatónk lehet, a DVTK-nak pedig egy nagyon komoly nemzetközi utánpótlása, akikkel mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeken egyre jobb eredményeket érhetnek el – részletezte a rektor.

Hozzátette, a mai megállapodás erről szól, és ezzel tovább bővítették a már eddig is meglévő, és nagyon jól működő szövetségüket a DVTK-val, amely az éppen zajló Európai Egyetemi Játékok megrendezésében is kiemelt partnere az egyetemnek.

További hírek

Olvasnivaló