Ugrás a tartalomra

Több milliárd forintos fejlesztések Miskolctapolcán

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. július 11. szombat 07:56
Bejáráson tekintették meg a miskolctapolcai fejlesztéseket, valamint a fejlesztés előtt álló parkokat, sétányokat kedden a város vezetői – Veres Pál, Miskolc polgármestere és Varga Andrea Klára alpolgármester – valamint a Miskolc Holding Zrt. szakemberei.

Veres Pál úgy fogalmazott, a városrész turisztikailag kiemelt jelentőségű, ezért fontos annak a folyamatos megújítása. 

- Tapolca az egyik legismertebb és legnépszerűbb miskolci turisztikai desztináció, sokan érkeznek ide nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is – mondta a Miskolci Naplónak a városvezető. Hozzátette, fontosnak tartják, hogy „ne csak a Barlangfürdő, vagy a strand várja megfelelő állapotban az ide érkezőket és azokat a miskolciakat, akik kijönnek ide sétálni, vagy itt élnek, hanem rendben legyenek a parkok, tiszta legyen a tó, járhatók a sétányok, a járdák.”

- Az alpolgármesterrel és a Holding szakembereivel éppen ezért tartottunk bejárást ma Miskolctapolcán, felmértük, hol van szükség felújításra, karbantartásra, és tájékozódtunk arról is, hol tartanak az ide tervezett fejlesztések, a védett park megújítása, a gyűjteményes kert kialakítása, vagy a csónakázótó rehabilitációja. Ezek a fejlesztések mindannyiunknak ugyanolyan fontosak, hisz Miskolctapolca közös büszkeségünk, így megóvnunk, szépítenünk és fejlesztenünk is közösen kell, közös érdekünk – hangsúlyozta Veres Pál.

Miskolctapolca fejlesztésére Miskolc városa korábban két pályázatot is elnyert. A” Zöld város kialakítása Miskolctapolca akcióterületen” nevű, 903 millió, míg a „Miskolctapolca turisztikai fejlesztése” című 628 millió forint értékű, ez utóbbiban konzorciumi partner a Miskolci Görögkatolikus Egyház.

Sétányok, csónakázótó

Az első projekt részeként felújítják a Barabits sétányt, ahol info- és szolgáltatópavilon-jellegű épületet alakítanak ki, a Barabits és a Pazár sétányok közötti területen pedig új játszótér létesül. Rehabilitálják a csónakázótavat is: a munkák részét képezi az iszapmentesítés, a bemosódás elleni védelem, a partfal rekonstrukciója, a vízépítési műtárgyak felújítása, de kert- és tájépítészeti beavatkozások is szerepelnek. Kialakítanak egy új csónakházat egy szolgáltatóegységgel együtt, és megújítják a csónakázótónál található hidat is. Végül, de nem utolsósorban felújítják a Dehmel Nándor sétányt is.

Fényjáték, gyűjteményes kert

A másik projektnek köszönhetően zenélő, fényjátékkal ellátott szökőkutat alakítanak ki, megújítják a helyi védettséget élvező parkot, és gyűjteményes kertet is létrehoznak. A projekt részeként az Akropolisz Szabadtéri Színpad infrastrukturális fejlesztése is megtörténik.

A tervek szerint télen kezdődik és 2022. március 31-ére készül el mindkét beruházás, melynek célja Miskolctapolca turisztikai vonzerejének erősítése, védett természeti értékeinek bemutatása, a szolgáltatások, programlehetőségek bővítése, ezáltal az átlagos tartózkodási idő, a turisztikai bevételek növelése.


Ütemterv szerint halad a miskolctapolcai strandfürdő második ütemének építése is. Ahogyan arról korábban beszámoltunk: a csaknem 13 milliárd forintból megvalósuló, négy évszakos komplexum öt épületegyüttesből áll majd. Az új medencékkel egy egész évben megfelelő medencekapacitással rendelkező élmény- és wellnessfürdő jön létre, ami már felveheti a versenyt a régió más fürdőivel, illetve kibővíti Miskolc fürdőkínálatát, ezzel támogatva a város hosszú távú turisztikai koncepcióját.
 

További hírek

Olvasnivaló