Ugrás a tartalomra

Több mint irodalom a Múzsák Kertjében

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. augusztus 27. csütörtök 13:48
A felolvasóesttel és zenével egybekötött programon ismert hazai kortárs költőkkel találkozhatnak az irodalom szerelmesei.
Pillanatkép egy korábbi rendezvényről - Fotó: magánarchívum


Viola Szandra költő, testverselő és Halmai Tamás költő, irodalmár lesz a vendége az Irodalom a kertben című programsorozatnak augusztus 28-án, vagyis most pénteken délután öttől a Múzsák Kertjében.

A program műsorvezetője – ahogy mindig – Kégl Ildikó novellista, újságíró lesz, a vendégekről ő beszélt a minap.hu-nak.

-Viola Szandra költő, hazánk első testverselője, aki nem riad vissza attól, hogy az irodalom - különösképp a kortárs irodalom - népszerűsítése céljából szokatlan eszközökhöz nyúljon. Irodalmi forradalmárnak is nevezik, miután meglehetősen egyedi módszerekkel utcai performanszokon, divatbemutatókon, zenei koncerteken, lakberendezési tárgyakon és időnként a saját bőrén hirdeti a kortárs líra üzeneteit.Halmai Tamás a hazai irodalmi élet kevésbé extravagáns szereplője, költő, irodalmár, korrektor, számos esszé, recenzió és kismonográfia fűződik a nevéhez. Más-más módszerekkel ugyan, de mindketten sokat tesznek a hazai kortárs irodalom népszerűsítéséért – kezdte Kégl Ildikó.

A program során előbb a két költőt mutatják majd be, ezt követően a művészetükkel is lesz mód megismerkedni. Természetesen – ahogy mindig – a Múzsák Kertje most is versszínházzá alakul: a versfelolvasás és a zene sem marad el, erről Vajda Éva, Kovács Brúnó és Balázs István gondoskodik majd.

Irodalmi találkozóhely

Az Irodalom a kertben programsorozat alapötlete egyébként Kégl Ildikó fejéből pattant ki, melyet a Múzsák Kertje Alapítvány közössége azonnal felkarolt.

Fotó: magánarchívum


- Még valamikor a járvány kitörése előtt jutott eszembe, hogy érdemes lenne Miskolcon egy olyan programsorozatot létrehozni, ahol nemcsak a lokális élet irodalmi szereplői vannak jelen – dacára annak, hogy bátran kijelenthetjük: a miskolci irodalmi élet kiemelkedően magas színvonalú –, hanem szerte az országból, adott esetben a Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból is érkeznének hozzánk írók, költők. Emlékszem, épp egy könyvbemutatón voltunk, amikor találkoztam Balázs Istvánnal és beszéltem neki mindezekről. Nagyon jó ötletnek tartotta, mindjárt három helyszínt is javasolt a programsorozat megvalósításához. Ezek között szerepelt a Feledy-ház. Éppen itt - pontosabban a házhoz tartozó kertben - beszéltük meg a műsorok struktúráját, amikor a terméskő falra felkapaszkodó szőlőindák megkapó látványa egészen megbabonázott. Irodalom a kertben - adódott is nyomban az evidens ötlet, amikor István az estsorozat címéről érdeklődött. Inspiráló ez a hely, ahol vélhetően sok friss gondolat képes megfoganni és szárba szökkenni, amely talán kihatással lesz a kortárs magyar irodalom alakulására - gondoltam.

A járványhelyzet miatt aztán a program csak nyáron indult el, azóta kéthetente találkozunk ebben a hangulatos, meseszerű környezetben, ahol jellemzően minden szék és pad megtelik a kortárs irodalom szereplőire, alakulására kíváncsi, értő közönség tagjaival - részletezte a miskolci novellista. Sokan már most az elismert miskolci Irodalmi fonó folytatásaként emlegetik a rendezvényt, ami számomra igen nagy megtiszteltetés - tette hozzá végezetül.
A kulturális programsorozat - amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi - ősszel is folytatódik: szeptember 11-én a jelenleg Nógrádban élő kárpátaljai költő, novellista Lőrincz P. Gabriella, 25-én a mátészalkai költő, szerkesztő Oláh András, október 2-án pedig a szegedi Bene Zoltán író, szerkesztő lesz Kégl Ildikó és a Múzsák Kertje vendége.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!