Ugrás a tartalomra

Több pozitív hatása is van a takarításnak, mint hinnénk

bien.hu
Utoljára módosítva
2019. március 03. vasárnap 16:37
A rendetlenség sokszor stresszhez, sőt, szorongáshoz is vezethet. Egy felmérés szerint az emberek fele boldogan élne tovább, ha a holmijainak egy jelentős részétől megválna, azonban sokszor hajlamosak vagyunk olyan tárgyakhoz ragaszkodni, amikre semmi szükségünk, ezzel megteremtve a káosz érzését a négy fal között.

A Kaliforniai Egyetem kutatása azt vizsgálta, harminc párkapcsolatban élő embernek milyen magas a stresszhormon-szintje. Érdekes módon azoknak, akik bevallották, hogy az otthonuk kissé rendetlen, a szervezetükben sokkal magasabb volt a kortizol nevű hormon szintje egy átlagos nap során. A férfiakra viszont ez kisebb hatással volt, ami ismét megerősítette, hogy őket kevésbé idegesíti a rendetlenség.

Egy brit lap felméréséből pedig az is kiderült, hogy önmagában nemcsak a rendnek, de a takarításnak is vannak előnyei. Például napi húsz percnyi aktív mozgás nagy mértékben lecsökkentheti a depresszió esélyeit - és ez nemcsak akkor érvényes, ha sportol az ember, hanem aktív takarításkor is.

Háromezer embert kérdeztek meg ezzel kapcsolatban, és kiderült, hogy a házimunka hatására a stressz-szintjük és a szorongásuk szintje 20%-kal csökkent, mire a rendrakás végére értek.

Amikor valakinek tisztaság uralkodik a lakásában, az a személy nagyobb eséllyel kezd el egészségesebben étkezni. Egy pszichológiai újság tanulmánya szerint, amikor az emberek tíz percet eltöltenek egy tiszta, rendezett szobában, általánosságban többször választják az almát nasiként, mint például egy szelet csokoládét, szemben azokkal, akik szétszórtabb munkakörnyezetben dolgoznak. Az agy ugyanis igényli az édességet, amikor stresszel küzd, hiszen így próbálja meg kompenzálni a kellemetlen érzést. Ha viszont rend van, kevésbé érzi rosszul magát, és előbb próbál meg az egészséges étkezésre is figyelni.

Egy-egy nagytakarítás pedig az allergiásoknak is segíthet. A szobában lévő levegő akár ötször szennyezettebb is lehet, mint a kinti. Erről az elszórt, szőnyegbe tapadt állatszőr, a rengeteg poratka, valamint a mérgező anyagokat tartalmazó tisztítószerek egyaránt tehetnek. Ez pedig az immunrendszert gyengítheti. Ezért is érdemes minden tavasszal és ősszel egy nagyobb takarításra időt szánni.

Napjában többször felporszívózni azonban, és kényszeresen rendet tartani nem egészséges, és épp az ellenkezőjét éri el vele az ember, mint amit a tanulmányok leírtak. Sokkal stresszesebbé válhat, akár OCD (kényszerbetegség) is kialakulhat, és a párkapcsolatra is negatívan hathat az állandó rendrakás. A legjobb, ha heti egy-két alkalommal takarítunk, és közben csak az apróságokkal foglalkozunk.

További hírek

Olvasnivaló