Ugrás a tartalomra

Több százezer forintnyi közpénzt „vacsorázott el” Alakszai Zoltán?

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. július 03. péntek 15:06
Közpénzből fizetett egy kétszázezres éttermi számlát Alakszai Zoltán, Miskolc korábbi jegyzője – jelentette ki  Bazin Levente (Velünk a Város) önkormányzati képviselő pénteken, a Városháza főbejárata előtt megtartott sajtótájékoztatón.

A politikus azt mondta ezt egy számla is bizonyítja, ezért a fideszes önkormányzati képviselőt arra kéri, hogy számoljon el a miskolciaknak arról, hogy pontosan miért fizetett az önkormányzati bankkártyájával.

- A múlt héten arról kérdeztem a korábbi jegyzőt, miért vett fel havi bruttó fél millió forintot stratégiaalkotásért, monitorozásért és javaslatok megfogalmazásáért tavaly augusztusig. Arra nem válaszolt, csupán annyit mondott, „személyeskedéssel nem foglalkozik és az ilyen támadások az igazság kimondásában nem fogják megakadályozni”. A közpénzfelhasználás nem személyes ügy. Ez szerződéssel bizonyított tény. Várjuk, hogy ezekkel a tényekkel kapcsolatban is kimondja az igazságot – mondta Bazin Levente.

Fotó: Mocsári László

Az önkormányzati képviselő kijelentette, több hasonló számla is rendelkezésre áll az önkormányzatról, mindegyik százezres nagyságrendűek.

- Hasonló nagyságrendű összegekből, mint amit a volt jegyző elvacsorázott, sok miskolci család jó esetben egy hónapig él! Gondolt vajon erre ön? – tette fel a kérdést Bazin Levente.

Hozzátette, Alakszai Zoltán a kérdések megválaszolása és a szokásos sajtótájékoztatói helyett „most épp a Facebook-oldalán haknizik, és kamu bejegyzésekben privatizációs stopot hirdet.”Feltette a kérdést: vajon jegyzősége alatt miért nem hirdetett „dőzsölés-stopot?”

- De a volt jegyző nem ad választ arra sem, hogy mikor hajlandó visszafizetni a Miskolc Holding kasszájába azt a közel 10 milliárd forintot, ami hiányzott, amikor átadták a várost? – tette hozzá.

Bazin Levente végül a Velünk a Város frakció nevében felszólította Alakszai Zoltánt, hogy „hagyja abba a szánalmas haknizást, és válaszoljon a feltett kérdésekre.” –Tiszteljék meg a miskolciakat legalább ennyivel! – zárta.


Alakszai Zoltán közleményben reagált. A frakcióvezető azt írta, a jegyzői fizetése mindig is a jogszabályi kereteken belül volt, célfeladat pedig a minden köztisztviselő számára szabályosan kitűzhető.

Egyes befektetők éttermi vendéglátása pedig minden alkalommal a befektetési tárgyalások keretében, a kötelező házigazdai udvariasság mértékéig terjedt.

- Bazin Levente nem vette észre, hogy vége a kampánynak, és most már dolgozni kellene – jelentette ki a képviselő.

Ha dolgoznának – folytatta –, tudnák, „hogy Miskolcnak vannak partnerei, vannak beruházók, befektetők, akiket időnként vendégül kell látni. Az említett összegek így ezerszeresen megtérülnek, munkahelyek jönnek létre és nő a város adóbevétele. Esetünkben 9 év alatt épp a duplájára.”

- Javaslom, kezdjenek el dolgozni. De ha mindenképp a reprezentációs költéseket akarják nézegetni, akkor Bazin Levente sétáljon át például a Holdingba, és kérdezősködjön a jelenlegi menedzsment hasonló költéseiről és azok indokoltságáról. Ha ezt nem teszik meg, sebaj, majd mi megtesszük - zárta.

További hírek

Olvasnivaló