Ugrás a tartalomra

Tömeghisztéria Miskolcon, avagy közönségtalálkozó a színházban

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 29. hétfő 17:27
A szakmai beszélgetés mellett a rendezőtől, valamint az előadás szereplőitől a nézők is kérdezhetnek.
Fotó: MNSZ

Május 2-án, csütörtökön közös beszélgetésre hívja a Miskolci Nemzeti Színház a nézőközönségét. A szálemiek című előadást vesézhetik ki az érdeklődők Csáki Judit kritikus vezényletével az előadás utáni szakmai beszélgetésen – tudtuk meg a színház sajtókommunikációs munkatársától. 

Rusznyák Gábor rendezésében mutatta be a miskolci színház Arthur Miller A salemi boszorkányok című drámája nyomán A szálemiek című előadást, melynek egyedi műfaji megjelöléséből – hisztéria két részben – is sejthető volt: a rendező ismét valami különlegeset alkotott a miskolci társulattal.

Rusznyák Gábor a decemberi bemutató előtt így fogalmazott az előadásról: 

- „Egy olyan média-szutyokban, egy olyan hangzavarban éljük a mindennapjainkat, ahol bármikor bárkire rá lehet fogni bármit. Tények és valódiság nélkül. Hivatkozva istenre, törvényre, hazára, életre. Vélemény-igazság van. S aki megvédené magát, az magyarázkodni kényszerül, és ezáltal rögtön gyanúsan bűnös. Ez messziről nézve érdekcsoportok harca és küzdelme, de közelebbről szemlélve hatalomvágyat, kicsinyes bosszút, haszonlesést, néhol valódi hitet, szenvedélyt találunk, akárcsak Salemben a boszorkányperek idején. Minden tömeg emberekből áll. Egy angol filozófus sokat idézett gondolata az, hogy „a gonosz győzelméhez csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak”. Azt hiszem, ebből a fajta tétlenségből számtalan, az emberi lelket megmérgező dolog ered, többek közt a cinkosság, a meghunyászkodás, az igazodás vagy a közöny. Erről, ezekről szól nekem ez a darab.”

A csütörtökön 19 órakor kezdődő bérletes előadás minden nézőjét szeretettel várják utána a Nagyszínház nézőterén, a színház és a Revizor kritikai portál együttműködésének keretében megszervezett szakmai beszélgetésre. A rendezőtől, valamint az előadás szereplőitől természetesen a nézők is kérdezhetnek.

A szakmai beszélgetésen való részvétel ingyenes, szeretettel várják azokat a nézőket is, akik nem aznap este tekintik meg az előadást, melynek időtartama 175 perc egy szünettel. A színdarabra jegyek ITT válthatók.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!