Ugrás a tartalomra

Töretlen a Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra népszerűsége

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. május 10. kedd 22:23
A sporteseményre összesen az ország 47 településéről érkeztek bringások. 
23. Bükki Kerékpáros teljesítménytúra - Horváth Csongor képgalériája


Huszonharmadik alkalommal rendezte meg a Zöld Kapcsolat Egyesület az elmúlt hétvégén a Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrát. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, idén is négy távon - 30, 50, 80, 115 kilométeren – lehetett indulni, a legrövidebb és a leghosszabb távok útvonala azonban megújult.

Orosz Emese, a sportrendezvény főszervezője lapunknak elmondta, a túrázóktól kapott visszajelzések és saját tapasztalataik szerint is jól sikerült az idei első Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra. 

Fotó: Horváth Csongor


- A 30 kilométeres körön kisebb volt a változás, a 115 kilométeres viszont nem csak hosszabb volt, de a szintemelkedés is jelentősen megnőtt. Ennek ellenére szinte kivétel nélkül minden sporttárs arról számolt be, hogy jobban élvezte az új útvonalat, haladósabb volt a középső szakasza Bükkmogyorósd és Uppony között, azt pedig kifejezetten díjazták, hogy a rendkívül rossz állapotban lévő, Mályinkát és a bánkúti elágazást összekötő szakaszon nem ereszkedni, hanem mászni kellett – mondta el. 

Fotó: Horváth Csongor

A teljesítménytúrán egyébként összesen 152-en indultak el, és a statisztikák idén is érdekesen alakultak.

„A túrázók átlagéletkora 41 év volt, a legfiatalabb sportoló 11, a legidősebb pedig 72 éves volt, de rajta kívül még volt három 70 feletti résztvevő is. Férfiak és nők vegyesen neveztek a legtöbb távra, kivéve a 115 kilométerest, azon ugyanis kizárólag férfiak indultak” – mondta. 

Minden eddiginél több, összesen 47 településről érkeztek nevezők a sporteseményre, a résztvevőknek idén mindössze harminchat százaléka volt miskolci.

„Volt, aki a teljesítménytúra kedvéért 334 kilométert utazott Győrújbarátról, de balatonfüredi indulóink is 324, míg székesfehérvári túrázónk 270 kilométert tett meg azért, hogy tekerhessen egyet a Bükkben” – mondta Orosz Emese, hozzátéve: a hagyományoknak megfelelően az Alföldről – például Debrecenből, Hajdúnánásról vagy éppen Hajdúböszörményből – is szép számmal érkeztek bringások a programra. 


Aki lemaradt, ősszel bepótolhatja az élményt, a huszonnegyedik Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrát szeptember 18-án rendezik meg.   

További hírek

Olvasnivaló