Ugrás a tartalomra

Továbbra is felívelő pályán a miskolci ipar

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 27. kedd 13:44
A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is bátran meri kiajánlani Miskolcot a befektetőknek. A modern technológiai színvonalhoz az egyetem szolgáltathatja a megfelelő hátteret, mint kutatási bázis.  
Fotók: Mocsári László

Egy miskolci székhelyű cég, a 100 százalékban magyar kézben lévő Spinto Hungária Kft., 2018-ban hiánypótló termékkel tört be a nagyszerszámok nyugat-európai piacára. A Déli Ipari Parkban lévő üzem az autóipar számára a sorozatgyártáshoz készíti termékeit. Jelenleg is az XXL méretű szerszámok tervezésének és gyártásának nemzetközi szereplője. Emellett kiemelten fontos a cég számára a várossal és a Miskolci Egyetemmel való együttműködés. 
- 2014-ben kezdtük el a projekt tervezését – mondta a Miskolc Tv hétfői műsorban Pócs János, a Spinto ügyvezető igazgatója. – Amikor összeállt a tőke, megnéztük a lehetséges helyszíneket. Ezek közül Miskolc kiemelkedett az egyetemi és ipari hagyományai miatt. Kiváló a város ipari struktúrája is. Úgy gondoltuk tehát, minderre lehet alapozni.

Első lépésként össze kellett gyűjteni a tőkét az induláshoz. 
- Büszke vagyok arra, hogy sikerült olyan megbízható, magyar tulajdonosokat találni, akik tudnak hosszútávon gondolkodni az iparfejlesztésben – ismertette a cég hátterét Pócs János, aki szerint a szakembergárda kialakítása is kihívásokkal teli munka volt.

- Egy high tech műszaki beruházásról beszélünk: meg kellett értenünk a folyamatokat, a piacot, meggyőzni a befektetőket, hogy bízzák ránk a pénzüket, majd a szakembereket, hogy csatlakozzanak hozzánk. Mindebben nagy segítséget nyújtott a cég mögött álló jogi, közgazdasági és vállalati tudás.

Az ügyvezető szerint Miskolc vonzó ipari célpont.

Az ipari park decemberben elnyerte a tudományos ipari park projektet: ez azt jelenti nagy, hozzáadott értékű ipari technológiákat fejlesztő cégek jönnek majd ide, mi is ismerünk pár ilyet, amikor érdeklődnek, akkor azt mondjuk, nyugodtan jöjjenek ide Miskolcra.

Tavaly decemberben a Miskolc-Déli Ipari Park megkapta a „Tudományos és Technológiai Park” címet. Ennek köszönhetően nagy, hozzáadott értékű ipari technológiákat fejlesztő cégek jönnek majd ide a közeljövőben. Mi is ismerünk pár ilyen piaci szereplőt: amikor érdeklődnek, akkor azt szoktuk mondani, nyugodtan jöjjenek ide Miskolcra – írta le a jelenlegi helyzetet Pócs János.

A Miskolci Napló műsorának vendége volt Veres Pál polgármester is, aki előre vetítte, hogy a tudatos gazdasági tervezésnek köszönthetően kezdenek betelni a város ipari parkjai.

- A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is bátran meri kiajánlani Miskolcot a befektetőknek. Így meg tudjuk mutatni, milyen értékekkel rendelkezünk – véli a városvezető, aki nemrégiben a Spintonál is járt üzemlátogatáson.
- Olyan méretű szerszámgépeket láttam működés közben, amelyeket eddig legfeljebb a tévé képernyőjén. Lenyűgözött az a szakmai tudás, ami a gyártási folyamatokban és a végtermékekben egyaránt tükröződött.

A polgármester úgy gondolja, a város nehézipari hagyományaira érdemes építeni, azonban figyelni kell arra, hogy megfeleljünk a modern kor támasztotta kihívásoknak is, ennek feltétele pedig a kutatás.

- A hagyományok adottak, de szükség van az új technológiákra is: kell egy kutatási bázis. Úgy gondolom ehhez meg van a potenciál a Miskolci Egyetemben. Jól jellemzi az említett fejlődést, hogy míg régen az öntészet vonatkozásában Kohómérnöki Karról beszéltünk, most ugyanezt az egységet Műszaki Anyagtudományi Karként említjük, ahol nem csak a vasról és acélról, hanem kerámiáról, alumíniumról és különböző speciális alapanyagokról tanítanak.

miskolci egyetem

Az olyan mértékű ipari újításhoz, amit a Spinto Kft. is végez, szükség van a megfelelő alap és technológiai kutatásokra is. Az Miskolci Egyetem előtt álló feladat: az ipari szereplők által megfogalmazott kihívások megoldása, ezek kutatása. Ezért fontos, hogy elkezdődtek az egyeztetések egy öntészeti kutatóbázis létrehozásáról: úgy tűnik, az elkövetkező években jelentős anyagi fejlesztések állnak majd az egyetem rendelkezésére – jelentette ki Veres Pál hozzátéve, hogy számítanak a miskolci ipari szereplőkre, hogy kutatható problémákat szállítanak majd, és segítenek a megoldások keresésében.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!