Ugrás a tartalomra

Továbbra is tiltott a kerti avarégetés

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 04. hétfő 15:48
Az önkormányzat mindenkitől jogkövető magatartást kér. 

Továbbra is tilos a kerti hulladék elégetése Miskolc közigazgatási határain belül. A Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) munkatársai ellenőrzik az égetési tilalom betartását és annak megszegését akár bírsággal is sújthatják – írja hétfői közleményében a polgármesteri hivatal sajtosztálya. 

A közlemény emlékeztet, a kerti hulladékok tökéletlen égése során jelentős mennyiségű káros és rákkeltő anyag kerül a légtérbe, akár egész városrészeket mérgezve, egészségkárosodást okozva az ott élőknek. „A légtérbe kerülő égéstermékek többsége szabad szemmel nem érzékelhető, de azok mennyisége mérhető és kimutatható” – írják.
 
Az ország területén 54 monitorállomás szolgáltat adatot arról, mi is van a levegőben. „Miskolcon a kihelyezett négy központi mérőállomás mellett szeptember 2-án megkezdte működését a HungAIRy LIFE Integrált Projekt keretén belül kialakított szenzorrendszer, mely hatvan mérőeszköz által mért adatokkal nyújt valós idejű tájékoztatást (a pmmonitoring.hu weboldalon) a levegőben lévő szálló por mennyiségéről.

Miskolc közigazgatási határain belül egyébként tavaly szeptember 1-je óta tilos az avar és kerti hulladék elégetése, az önkormányzat ekkor helyezte hatályon kívül azt a korábbi rendelkezést, mely meghatározott időszakokban lehetőséget biztosított a kerti hulladékok égetésére.

- A komposztálással és más lehetőségekkel, tennivalókkal kapcsolatban ingyenes segítségnyújtást és tanácsadást kínál a HungAIRy projekt, amelynek munkatársai a hungairy@miskolc.hu e-mail címen elérhetőek – zárul a közlemény. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!