Ugrás a tartalomra

A Tudásmenet felért Budapestre, a sztrájkok és a demonstrációk folytatódnak

minap.hu - Telex
Utoljára módosítva
2023. január 07. szombat 23:06
Nagy tömeg várta a budapesti Kölcsey Gimnázium előtt felállított színpadnál a hat napja Miskolcról indult pedagógus gyalogmenetet.
Megérkezett a Tudásmenet a Kölcsey Gimnáziumhoz 2023. január 7-én – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Szombaton tüntetéssel ért véget a hatnapos „Tudásmenet az oktatásért!” nevű akció. A résztvevők Miskolctól Budapestig, összesen 180 kilométert gyalogoltak, hogy felhívják a figyelmet az oktatás problémáira. A Kölcsey Gimnázium előtt ezernél is több ember várta őket szombat délután, ahol pedagógusok és diákok mondtak beszédeket – olvasható a Telex beszámolójában. A résztvevők azt ígérték, folytatják az akciókat, január 31-én ismét országos ülősztrájk lesz.

A Tudásmenet hétfőn indult a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól, és átlagosan 30 kilométert tettek meg egy nap alatt. 

„Azzal, hogy az ember kilép a komfortzónájából, azt is sugározzuk, hogy áldozat nélkül nincs eredmény” – mondta Szűcs Tamás, a PDSZ tagja, aki egyike volt a teljes távot teljesítőknek. Rajta kívül még négy embernek sikerült ez, mások egy-egy napra vagy szakaszra csatlakoztak be. Paja Tamás és Törley Katalin, a Kölcsey Gimnázium elbocsátott pedagógusai és Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára is ott volt a Tudásmeneten.

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Szűcs Tamás, a PDSZ tagja már sántítva gyalogolt az utolsó kilométereken. Azt mondta, nem volt felkészülve egy ekkora távra, és valószínűleg a betonhoz sem volt megfelelő a bakancsa. Szűcs szerint helyben van szükség kisebb ellenállásokra, az hozhat majd változást országosan is. „Mindenkinek a saját eszközeivel kell harcolni – fogalmazott –, mert nehéz tüzérséggel lőnek ránk”.

Szűcs Tamás felidézte a számára legfontosabb pillanatot a Tudásmenetről. „Mi a különbség a pokol és a mennyország között? Az, hogy a pokolban egy hatalmas asztalnál, irgalmatlanul hosszú kanállal próbálnak enni az emberek, próbálják betömni a szájukba a falatot, de a hosszú kanál miatt képtelenek enni. A mennyországban az emberek ugyanilyen terített asztalnál, ugyanilyen hosszú kanállal egymást etetik” – osztotta meg egy kollégájuk történetét, amit a gyöngyösi szálláson mondott el.

Gosztonyi Gábor (b) és Totyik Tamás (k), a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökei, valamint Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi vezetője, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára. (MTI/Balogh Zoltán)

A tüntetésen elsőként felszólaló Totyik Tamás reméli, hogy a Tudásmenet után nem kell annyi évet várni a szabad, független, gyermekbarát oktatásra Magyarországon, mint amennyit Gandhinak kellett a szabad India megszületéséig. A PSZ alelnöke arról beszélt, bízik benne, hogy a félelem falán ütött egy kis rést a Tudásmenet. „Bejelentkeztünk 2023-ra is. Amit 2022 nem oldott meg, azt idén megoldjuk. Készüljetek, mert folytatjuk”– mondta az utána következő Gosztonyi Gábor, a PSZ másik alelnöke.

A résztvevők délelőtt fél tizenkettőkor lépték át Budapest határát Cinkotánál, ahol hatalmas tapssal fogadták őket. Innen népes tábor kísérte a menetelőket az Örs Vezér terére, ahol több százan csatlakoztak be. „Nincs tanár, nincs jövő” – skandálták a Kerepesi úton, ahol sok autós dudálással fejezte ki a szolidaritását, de olyan is volt, aki kiszállt és megtapsolta a menetet.
„Ha semmi nem fog változni az oktatásban, csak megvalósul az a sok kis összefogás, amivel fogadtak minket a településeken, már megérte” – mondta a Telex tudósítójának Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a séta közben.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója (MTI/Balogh Zoltán)

A Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt – füttykoncerttel kísérve – lejátszották Pintér Sándor decemberi beszédét. Az oktatásért is felelős belügyminiszter arról beszélt az oktatásügyi konzultáción, hogy nem ért az oktatáshoz. „Szégyelld magad, Pintér!” – skandálták többen is.

Rácz Béla roma aktivista és közösségszervező az iskolai szegregációról és a vidéki iskolák problémáiról beszélt. Szerinte romák és nem romák csak együtt tudnak megoldást találni, ezért összefogást kért. Strbka Anna, diák, az Egységes Diákfront aktivistája bejelentette, hogy a diákok nem hagyják abba a tavaly elkezdett oktatási akciókat.

Rábai János, a Karinthy Gimázium elbocsátott pedagógusa arról beszélt, hogy Pintér Sándor lassan rendőrállamot hoz létre a rendőrállamban, és ezt úgy fogják hívni, hogy magyar iskolák. Szerinte az Orbán-rendszer szép lassan börtönné alakítja az iskolákat, ahonnan már nem lesz szabadulás. „El a kezeket a tanárainktól, el a kezekkel a diákjainktól” – üvöltötte. 

Pilz Olivér tanár, a Tanítanék Mozgalom alapítója (MTI/Balogh Zoltán)

Pilz Olivér arra biztatott minden tanárt, hogy a téli szünet utáni első tanítási napon, hétfőn kockás ingben menjen az iskolába - számolt be az eseményről a Telex

Este fél hét előtt nem sokkal bejelentették a tüntetés végét, és szép lassan kiürült az utca. A tüntetés végén elhangzott, hogy mindenki várja a bejelentéseket. Íme az első:

A PDSZ rendkívüli kongresszusának határozata értelmében, a PDSZ folytatja a munkabeszüntetéseket, és továbbra is érvényben van a gördülő sztrájk meghirdetése. A következő sztrájk a január 21-i központi középiskolai felvételi utáni hétfőtől tart hét napig, hogy a gyerekek ne szenvedjenek hátrányt a felkészülésben. Ehhez minden intézmény és közösség saját megoldásokkal tud csatlakozni. A január 23-i sztrájkot legkésőbb január 16-án 16 óráig be kell jelenteni.

Ez az akció azzal záródik, hogy január 31-re, az egy évvel ezelőtt lebonyolított figyelmeztető sztrájk évfordulójára a PDSZ meghirdeti a Szolidaritás Napját. "Állj ki magadért! Kiállunk érted!" - írják. 
 
A PDSZ csatlakozásra hívja a szakszervezeteket, civil szervezeteket és az állampolgárokat – áll a választmány friss közleményében.

További hírek

Olvasnivaló