Ugrás a tartalomra

Új buszokat állít forgalomba a megyében a Volánbusz

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. március 09. szerda 15:55
Idén összesen tizenkét busz érkezik: hat darab Volvo és ugyanennyi Mercedes busszal fiatalítja járműparkját a közlekedési cég.

Ebből a típusból most hat gazdagítja a Volánbusz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei járműparkját. Fotó: Juhász Ákos

Hat darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott Volánbusz megyei járműparkja – az új buszokat hivatalosan szerdán adták át. Az eseményen előbb Demeter Zoltán országgyűlési képviselő mondott rövid beszédet, melyben méltatta a közlekedési céget azért, hogy az utóbbi években jelentősen fiatalította buszparkját, ezáltal ugyanis korszerűbb, komfortosabb és a környezetre kevésbé ártalmas járművekkel utazhatnak a megye településein élők.

- Az új Volvo buszok beszerzésére tavaly írt ki közbeszerzési eljárást a Volán Buszpark Kft., melyen összesen ötven hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte, ebből hat Borsodban – ezt már Bói Loránd, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese mondta el.

A hat új busz beszerzési értéke körülbelül 500 millió forint volt, a járművek 95 férőhellyel rendelkeznek, akadálymentesek és szóló kivitelűek. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is. Bói Loránd hozzátette, az új kocsik elsősorban Kazincbarcika-Miskolc-Ragály-Sajókaza, Kazincbarcika-Edelény-Rudabánya-Ragály-Aggtelek, Onga-Miskolc, Hidvégardó-Miskolc, Edelény-Miskolc viszonylatokon közlekednek.

Bói Loránd. Fotó: Juhász Ákos

A járműállomány ráadásul hamarosan tovább frissül. „A tavaly ősszel aláírt újabb beszerzési megállapodásnak köszönhetően a közeljövőben érkezik hat új, távolsági, helyközi forgalmat kiszolgáló, a távolsági közlekedés igényeinek megfelelően normál padlós Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is a Miskolc-Debrecen és a Miskolc-Eger vonalakra. A légkondicionáló berendezéssel ellátott járművek 73 utast szállíthatnak, rendelkeznek kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal is. Értékük összesen csaknem 378 millió forint – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Elmondása szerint az elmúlt években az elmúlt években minden elkövettek azért, hogy a megyei buszparkjuk fiatalodjon: 2021-ben 18 MAN Lion’s City GL A23 csuklós és 29 Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz állt forgalomba, a most érkezett és érkező 12 új járművel együtt pedig 2018 óta összesen már 76 új busz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást a térségben élők számára.

- A beszerzéseknek köszönhetően a járműállomány 23 százaléka megújult, átlagéletkora 12,4 évről 10,9 évre csökkent. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton – zárta Bói Loránd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!