Ugrás a tartalomra

Új ivókútnál olthatjuk szomjunkat a Búza téren

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. június 08. szerda 13:29
Az autóbusz-pályaudvar egyik forgalmas csomópontjában, a Vásárcsarnok előtti sarkon ihatjuk a bükki karsztvizet a háromfunkciós kútból. A város hat pontján helyez el új ivókutakat a MIVÍZ Kft. egy vízhasználati szemléletformálást elősegítő projekt részeként.

A forgalmas Búza tér egy olyan részéről van szó, ahol hőségriadó idején rendszeresen osztanak vizet, raknak ki párakaput. Ezen a helyszínen – az 1-es busz megállója mellett – mostantól állandó vízvételi lehetősége lesz a miskolciaknak.

Mokrai Mihály és Viszokai János | Fotók: Parai Roland

Viszokai János, a telepítő MIVÍZ Kft. műszaki igazgatója elmondta, a cég szemléletformáló projektjének része, hogy hat helyszínen ivókutakat telepítenek Miskolcon. A Búza téren kívül a Népkertben, a Városház téren, a II. János Pál Pápa téren, a Kemény Dénes Városi Sportuszodánál és az Avastetőn olthatják majd ezekből szomjukat az arra járók.

Az önkormányzattal egyeztetve kifejezetten forgalmas helyszíneket kerestek a leendő kutaknak, és az is fontos szempont volt, hogy a közelben legyen elérhető ivóvíz-hálózat, amire rácsatlakozhat az egység.

Maga a projekt – Víziközmű szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás a MIVÍZ Kft. szolgáltatási területén – a tudatosabb vízfelhasználást és szennyvízkibocsátást népszerűsíti. A műszaki igazgató emlékeztetett, hogy sokan magától értetődőnek kezelik: víz jön a csapból, amint megnyitjuk azt. Azonban egy olyan természeti kincsről van szó, amelyet óvnunk kell.

Az ivókútra visszakanyarodva ismertette, hogy három vízvételi lehetőség van rajta: egy-egy külön felnőttek és gyermekek számára, az oldalán pedig golyós csapból lehet flakont, poharat tölteni, vagy akár kisállatnak vizet engedni.

Mokrai Mihály, a terület önkormányzati képviselője hozzátette, kis lépésekkel igyekeznek élhetőbbé tenni a választókerületet. Példaként felidézte a pályaudvar két tölgyfáját, amelyeknek rendbe tették a környezetét, illetve az egykori Centrum áruháznál található szökőkutat.

„Nagyon örülök, hogy a fejlesztés egyik helyszíne ide esett, mert itt nagyon sok ember fordul meg” – zárta gondolatait.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!