Ugrás a tartalomra

Új szintet lépett a Miskolci Állatkert az EAZA tagság felé

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 19. péntek 11:40
EAZAz, hurrá, hajrá, előre!
Fotó: Mocsári László

A 21. században az állatkertek szakmai munkája jóval túlmutat azon, hogy a látogatók szórakoztatására bemutatják az állataikat. A haladó állatkertek a biológiai sokféleség megőrzéséért tevékenykednek a veszélyeztetett fajok és élőhelyeik védelme, a közösségek természetvédelmi nevelése és szemléletformálása, és az ezeket szolgáló tudományos kutatási tevékenységek révén. A Miskolci Állatkert évek óta tudatosan igyekszik lépést tartani ezekkel a modern kori elvárásokkal. Éppen ezért tartják fontosnak, hogy a haladó állatkerteket tömörítő Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) is tagjai legyenek - írja közleményében a csanyikvölgyi intézmény.

A Szövetség tagjai sorába történő jelentkezést követő első, adminisztratív fázis során különféle dokumentumok kitöltése mellett ismertetniük kellett az állatkert jelenlegi működését. A második fázisra a héten került sor, melynek keretében az EAZA küldöttsége – amely a szövetség amszterdami irodájának képviselőjén túl EAZA-tag állatkertek magasrangú szakmai vezetőiből állt – látogatta meg az állatkertet. Ennek a helyszíni szemlének az volt a célja, hogy megvizsgálják, hogy az állatkert mennyire felel meg azoknak a szabványoknak, melyeket az EAZA támaszt elvárásként a tagjai felé. A minősítő szemle során mindent megnéztek. Az összes kifutót, állatházat, öltözőket, takarmánykonyhát, gazdasági épületet, trágyatárolót, karanént. Átnézték az oktatási anyagokat, az állattartással kapcsolatos, nem pénzügyi nyilvántartásokat.  Kedd reggeltől csütörtök estig tartott a szemle, melynek célja az volt, hogy segítő szándékkal feltárja azokat a hiányosságokat, amelyeken a következő időszakban dolgozni kell azért, hogy mindenben megfeleljen az állatkert a feltételeknek - írják.

Az EAZA tagságért történő jelentkezés keretében fogalmazta meg a Miskolci Állatkert küldetésnyilatkozatát: Céljuk, hogy hozzájáruljanak a biológiai sokféleség megőrzéséhez. A náluk bemutatott állatok a természetes élőhelyükön élő veszélyeztetett fajok nagykövetei. Általuk kapcsolódhatnak a látogatók a természettel. Ezt fejezi ki mottójuk is: Közelebb az állatokhoz, közelebb a természethez!

Végezetül röviden, hogy mi is az EAZA?

Az 1992-ben alapított Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége a világ legnagyobb állatkerti szervezete, jelenleg ugyanis mintegy 400 tagot számlál Európa és a Közel-Kelet 47 országából. Magyarországról jelenleg 8 teljes jogú tagja van a szövetségnek. Az EAZA elősegíti a tagintézmények közötti együttműködést az oktatás, a kutatás és a természetmegőrzés célkitűzéseivel kapcsolatosan, tevékenységeinek középpontjában az állatkertekben gondozott állatokkal. Az EAZA tagság szigorú akkreditációs követelményekhez és kötelező érvényű szabványoknak való megfeleléshez kötött. Az ezeknek való megfelelésre egyfajta minőségbiztosításként tekinthetünk, amely biztosítja, hogy az EAZA tagjai mind az általuk gondozott állatok tartása, mind a biológiai sokféleség megőrzését szolgáló munkája révén megfelel a 21. századi elvárásoknak - fogalmaz a közlemény.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!