Ugrás a tartalomra

Új tetőt kapnak a piaci sorok a Zsarnain

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. augusztus 06. kedd 16:49
Párazáró fóliás trapézlemezre cserélik a Zsarnai piac kőasztalos sorainak tetejét, hogy védve legyenek az esőtől.
Fotók: Osztie Tibor

Kicserélik a Zsarnai piacon a kőasztalos sorok fölötti régi tetőt az üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai, hogy megvédje a portékákat és a vásárlókat a kicsapódó párától és az esővíztől. A fejlesztés körülbelül 10 millió forint saját forrásból valósul meg. A megújult helyeket már most hétvégén birtokba vehetik az árusok. 

- A kétsoros kőasztalok fedésével foglalkozunk. Először felszedtünk két sort, hogy a kereskedők be tudjanak parkolni a helyükön hagyott sorok közé az autóikkal. Két héttel ezelőtt elkezdődött a vasszerkezetek összeállítása, amelyeket egy hete festettünk le. Jelenleg új tetőt helyezünk rá. Kétszer két sort már lefedtünk és a napokban kezdtük el a harmadik párt, amit a hétvégéig szeretnénk befejezni. Jövő héten pedig, az új kenyér ünnepére készülődve, levágjuk a sorok között a füvet – nyilatkozta Ivány István, Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. piac divíziójának a vezetője a Miskolc Televízió riporterének. 

Hozzátette, hogy egy sorpár és egy keresztben található sor egyelőre forráshiány miatt kimaradt a munkából, de később ezek is új tetőt kapnak majd. A tetőszerkezetet pedig szeretnék egybefüggővé tenni és áram bevezetésével megoldanák a világításukat.

 - Korábban hagyományos trapézlemezek borították a szóban forgó piaci sorokat, de ezt most párazáró fóliás trapézlemezre cseréljük. Az új lemez azért előnyös, mert meggátolja, hogy a hajnali párából kicsapódó kondenzvíz, illetve az eső lecsöpögjön az árura, vagy a vásárlókra - magyarázta a piacvezető. 

Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a fedett helyek bérlése méterenként 15-20 százalékkal drágább, a legolcsóbb, fedetlen, autóbeálló nélküli helyekhez képest, amelyeknek métere 500 forint egy napra. A havi bérleti szerződés azonban napi szinten jobban megéri a piac bármely részén.

Majd kifejtette, hogy folyamatosan gyűjtenek a Zsarnai piac fejlesztéseire, hogy élhetőbbé tegyék. Ezek mindig olyankor valósulnak meg, amikor egy nagyobb összeg rendelkezésre áll.

Megosztotta, hogy korábban komplett beléptető rendszert és hűtő-fűtő berendezést alakítottak ki. A lemezbódékat az időjárástól védettebb helyre tették át és árammal látták el. A vásárlói toilettet szintén fejlesztették. Két kamerájuk pedig négyre bővült. Legközelebb a dél-keleti sarokban szeretnének javítani a csapadékelvezetésen. Távlati cél a hangosítás fejlesztése is. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!