Ugrás a tartalomra

Új truváj a MÜHA Kávézóban: tréccsel fűszerezik a kamaraszínházi élményt

Cziffra Andrea 
Utoljára módosítva
2023. február 03. péntek 14:21
A havonta jelentkező Truváj- és Trécsestek célja a közösségépítés mellett a jótékonykodás. Az első klubest truvájfelelőse Fandl Ferenc, aki monodrámával és gulyáslevessel érkezik a MÜHA Kávézójába február 7-én.
Béres Attila, Marorné Bencze Tünde és Fandl Ferenc. Fotó: Juhász Ákos

Jótékonysági estként startol februárban a Művészetek Háza új, havonta jelentkező színészklubja, amely a Truváj és Trécs címet viseli. A program részleteit sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők pénteken a MÜHA kávézójában.

„A közönségnek igénye van a klubjellegű programokra és a közösségi élményre. Van már irodalmi, közéleti és több zenei klubunk is. Ebből a sorból nem maradhat ki a színházi klub sem. Egy olyan klubot szerettünk volna létrehozni, ahol a színházi élményen túl lehetőség van a közös együttlétre, ahol kialakulhat egy színházbarát közösség” – vezette fel a sajtótájékoztatót Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője. A rendezvény két fő eleme a truváj és a trécs: egyrészt a művészi truváj, másrészt pedig a trécs, vagyis a beszélgetések és az együttlétek. Az energiaválság megjelenésével a két elem mellé egy harmadik is csatlakozott, mégpedig a jótékonykodás. 

- A kulturális intézmények a mindennapi túlélésért küzdenek, az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színház sem tudna működni a színházbarát miskolciak támogatása nélkül. Ha egy ilyet klubot elkezdünk működtetni, akkor nem maradhat ki a jótékonykodás. A klubok ingyenesen látogathatóak, de határozottan kérünk minden nézőt, hogy tetszését adományozással fejezze ki – hangsúlyozta. A szervezők arra bíztatnak mindenkit, hogy az előadás után ne siessenek haza, maradjanak a kávézóban, beszélgessenek, szórakozzanak: a Miskolci Kulturális Központ ugyanis a klubban történő fogyasztás 20 százalékát felajánlja a színház javára. 

Az új programsorozat ötlete színházszerető kollégánk, Bájer Máté fejéből pattant ki, aki korábban a miskolci teátrum egy-egy előadását követő Kritikus órának is rendszeres részvevője volt slam poetry verseivel. 
- Sokat beszélgettünk arról Mátéval, hogy milyen jó lenne, ha egy-egy előadást, produkciót azonnal meg lehetne vitatni, hiszen annyi kérdés merül fel az emberekben. Lehet, hogy nem is kellene megvárni a leülepedési időt, hanem rögtön lehetne beszélgetni a darabról – idézte fel a rendezvény indíttatását Máté pecatársa, Fandl Ferenc, aki nem mellesleg az első klubest hangulat- és truvájfelelőse is. A Miskolci Nemzeti Színház színművésze Soóky László monodrámáját, A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyáspartit adja elő február 7-én, kedden este 7-től. Előadás közben pedig tényleg rotyog egy fazék finom gulyásleves is a MÜHA kávézójában.

- A darab a felvidéki magyarok szemszögéből mutatja be a '89-90-es rendszerváltás időszakát, nagyon sajátságos és humoros környezetbe ágyazva. Előre bocsátom, bármi, ami a magyarországi eseményekkel hasonlatos, mind a véletlen műve – fogalmazott Fandl Ferenc, hozzátéve: a darab egy kocsmában játszódik, nem meglepő módon komoly szerepet kap benne a fogyasztás is, így hát kiválóan alkalmas arra, hogy kávézóban adják elő. – Ne színházi előadásként tekintsünk rá, sokkal inkább fogjuk fel sztorizós délutánnak – hangsúlyozta. 

„Nagyon fontos, hogy a városban a kulturális igényességet képviselő intézmények a formális együttműködés mellett tartalmilag is együttműködjenek. Ez az új programsorozat tényleg ilyen” – jelentette ki Béres Attila. A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója emlékeztetett, a teátrum jelen pillanatban - csak úgy, mint a legtöbb kulturális intézmény az országban - valóban iszonyatos erővel küzd a gazdasági nehézségekkel.

- Annyi különbség van köztünk és a többi színház között, hogy ez az első magyar kőszínház, és éppen idén kétszáz éves. Nagyon szeretnénk, hogy ha ezt a kétszázadik évet is, csak úgy mint az eddigi 199-et, emelt fővel élné túl a Miskolci Nemzeti Színház. Ez a mi felelősségünk. És ezért tényleg fontos mindenfajta támogatás – hangsúlyozta. Mint mondta, az elmúlt időszakban tanúbizonyságot tettek a miskolciak arról, hogy mennyire szeretik a színházukat. „Ezt nem lehet megköszönni, ez inkább felelősséget ró ránk. De ígérem, hogy ugyanaz a minőség fog folytatódni a színházban, amit eddig megszoktak” – zárta Béres Attila.

További hírek

Olvasnivaló