Ugrás a tartalomra

Újabb rekord dőlt az előválasztáson, több mint százezren voksoltak pénteken

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. október 16. szombat 08:55
Harminckilencezerrel nőtt az új szavazók száma is, így már 166 ezren vannak olyanok, akik az előválasztás első fordulójában nem voksoltak senkire, de a másodikban igen.
Fotó: Juhász Ákos

Pénteken ismét megdőlt a rekord: közel 102 ezren vettek részt az előválasztáson, közölte az Országos Előválasztási Bizottság.
A nap pontos adatai:
Sátorban megjelent: 78.471 fő.
Interneten keresztül adta le szavazatát: 23.525 fő.


Összesen tehát 101.996 polgár voksolt pénteken arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022 után kezdődő új korszak miniszterelnöke. Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében. Az összesített részvétel hat nap után 543.585 fő.

Az OEVB közleményében hangsúlyozza: az új szavazók száma is tovább nőtt. Már több mint 166 ezer olyan szavazó vett részt a második fordulóban, aki az elsőben még nem. Az előválasztás két fordulójában összesen 800 ezer választópolgár élt az előválasztáson a választójogával.

Fontos tudni azoknak, akik még nem szavaztak, de szeretnének, vagy eddig hezitáltak, de mára eldöntötték, hogy mindenképpen voksolnának valakire a két miniszterelnök-jelölt közül:
- Az előválasztás szombat estig tart. Az utolsó személyes szavazópontok 19 órakor zárnak be. 
- Az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban álló szavazópolgárok videós azonosítását még elvégzik az operátorok. A sikeres videós azonosítás után 24 óráig adhatják le a szavazatukat. Ekkor zárul le véglegesen az előválasztás második fordulója. Az online szavazatokat fizikailag is rögzítik.

A személyes szavazatokat tartalmazó urnákat éjjel szállítják fel a vidéki urnatároló helyiségekből Budapestre, ahol vasárnap reggel kezdődik el a szavazatszámlálás. Végeredmény vasárnap késő éjjel várható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!