Ugrás a tartalomra

Újra szól a csángó nóta: folytatódik a tánc

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 12. szombat 20:41
Húsz éve működik folyamatosan az Esztenás táncház Miskolcon.
Fotók: Horváth Csongor

A koronavírus a 2002-óta működő Esztenás táncház életére is kihatott: hosszú, kényszerű szünetet kellett tartaniuk. Tavaly szeptembertől azonban újraindult a táncház: kéthetente várják a kicsiket és a felnőtteket a zenészek és a táncoktatók.

A gyermektáncházban a járni már tudó apróságoktól a kisiskolásokig mindenki megtalálhatja a neki szóló muzsikát. A másfél órás programban a gyerekek és szüleik közösen vesznek részt, és kapcsolódnak be a gyermekdalok, páros- és körjátékok, ritmusfejlesztő mondókák és egyszerűbb néptáncok zenei- és mozgásvilágába.várjuk a magyar gyermekfolklór és a csángó népzene iránt érdeklődőket! A  csángó táncházban pedig kezdők és haladók számára egyaránt folyamatos a tánctanítás – olvasható a táncház közösségi oldalán egy 2012-es bejegyzésben. A lényeg azóta sem változott, és ez a folyamatosság teszi országos szinten is egyedülállóvá az Esztenás rendezvényeket.

- Generációk nőttek fel a táncházakon: olyanok is hozzák táncolni a gyerekeiket, akik maguk is gyermekkorukban jártak itt először – mondja a szervező Háromkő Egyesület elnöke, Jernei Péter, aki maga 10 éve csatlakozott a táncházi programokhoz. - A zenészek többsége 2002 óta játszik itt. Az ő elhivatottságuk – és persze a táncoktatóké – az, ami ennyi időn át töretlenül életben tartotta a ezt az eseményt.

Az éven a táncházaknak a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium ad helyet – az alkalmak általában péntekente szoktak lenni, a mostani szombat kivételesnek mondható ebből a szempontból. Abból a tekintetből azonban „szokványos” volt, hogy a csángó dallamok mellett a jó hangulat is alapeleméül szolgált az estének.
A miskolci táncház mozgalom bástyája az Esztenás táncház, ami másfél év kényszerű kihagyás után visszakapta a törzsközönségét, azonban fontos, hogy még több emberhez eljusson a hír: újra működünk és várjuk a gyemekfolklór és a magyar gyermekfolklór és a csángó népzene iránt érdeklődőket. – hangsúlyozta Jernei Péter.
Az élő muzsikáról az Esztenás együttes és a LeVonó zenekar gondoskodik.

Időpontok 2022-ben:

Január 14. LeVonó zenekar (vonós táncház)
Január 28. Esztenás együttes (csángó táncház)
Február 12. SZOMBAT!! LeVonó zenekar
Február 24. CSÜTÖRTÖK!! Esztenás együttes
Március 11. LeVonó zenekar
Március 25. Esztenás együttes
Április 8. LeVonó zenekar
Április 22. Esztenás együttes
Május 6. LeVonó zenekar
Május 20. Esztenás együttes
Június 3. LeVonó zenekar

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!