Ugrás a tartalomra

Újraéled az Emberpár környezete

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. április 20. szombat 21:35
A Győri kapui téren kicserélik a burkolatot, de új szökőkutat, virágágyást és világítást is kap a terület.
Fotók: Juhász Ákos

Teljesen megújul a Győri kapuban található Emberpár szobor és környezete, a munka a közelmúltban kezdődött, és a tervek szerint májusra be is fejeződhet. Simon Gábor, a terület önkormányzati képviselője a Miskolci Naplónak elmondta, a beruházás a fejlesztési alapjának terhére, mintegy tizenötmillió forintból valósul meg.

– A munka során a teljes terület megújul, a korábbi medenceteret szétválasztják és kialakítanak egy, a korábbinál kisebb, földbe süllyesztett szökőkutat, a másik részében pedig virágágyást alakítanak ki. Ezen túl cserélik a térburkolatot a szökőkút környezetében, valamint világítást is telepítenek – sorolta a képviselő, aki hozzátette, a frekventált területen található tér már nagyon régóta elhanyagolt volt. Mint mondta, a tervezést tavaly tavasszal kezdték meg Szunyogh László főépítésszel.

Emblematikus alkotás

A Győri kapu emblematikus alkotása, az Emberpár Varga Miklós szobrászművész munkája, aki ezért a művéért kapta meg a várostól a „Miskolcért” (Pro Urbe) elismerést. A szobor az egykori Lenin Kohászati Művekben és a Diósgyőri Gépgyárban készült, és 1975-ben avatták fel, hazánk „felszabadításának” harmincadik évfordulóján – ezt egyébként emléktábla is jelzi a téren.

Juhász Ákos képgalériája

Szunyogh László, Miskolc főépítésze szerint a teret annak idején kifejezetten reprezentációs céllal alakították ki a Győri kapui panellakótelep nyugati végében.

– Akárcsak Miskolc minden lakótelepe, a Győri kapui is úgy épült meg annak idején, hogy igyekezett komplex lakókörnyezetet biztosítani az odaköltözőknek. A szolgáltatóház, az iskola, óvoda és boltok mellett zöldterületeket, parkokat is kialakítottak, így kvázi önálló életre alkalmas lakótelepek jöttek létre. A közterületekre pedig nagyon gyakran telepítettek képzőművészeti alkotásokat, szökőkutakat, melyek mind-mind reprezentációs célt szolgáltak. Ezen a téren ez a funkció még hangsúlyosabban jelenik meg, hiszen a pihenőterületek a panelek túloldalán, a lakótelep és a Szinva között alakultak ki – mondta.

A hely szelleme

A főépítész szerint éppen ezek a fentebb elhangzott tények pecsételték meg az Emberpár körül létrejött tér sorsát is. De természetesen közrejátszott az is, hogy az elmúlt negyven évben a város nem igazán tudott az ehhez hasonló parkokkal úgy törődni, ahogyan azt megérdemelték volna – vélekedett Szunyogh László.


– Az álláspontunk az volt, hogy minden városrész megérdemli, hogy legyen egy igazán szép, reprezentatív terecskéje, ezért is döntöttünk itt a felújítás mellett. Ugyanakkor arra is figyeltünk, hogy a városrész történelmét is megidézzük, így a szökőkút melletti virágágyásba rózsákat is fognak telepíteni, ezzel emlékezve arra, hogy a Győri kapun áthaladó utat valaha rózsabokrok szegélyezték, de megemlékezünk ezzel az épp ezen a sarkon állt Rózsakert sörözőről is, melynek a teraszát szintén hatalmas rózsabokrok keretezték – tette hozzá.

Szunyogh László elmondása szerint a szobor megújításán is dolgoznak, szeretnék megtisztítani azt az évtizedes rozsdától, jelenleg a megfelelő technológiát próbálják megtalálni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!