Ugrás a tartalomra

Vakáci-ohó! – nyári fejtörés a szülőknek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. június 18. szombat 13:01
Sokak számára jelent gondot egyeztetni a munkát és a gyerekfelügyeletet a szünetben.
Nagy az öröm, vakáció előtt a Fazekasban és a Hermanban. | Mocsári László képgalériája

Bár hagyományosan a gyerekek írják a táblákra a nyári szünet előtti hetedik napon, a legnagyobb „Ó” mégis a szülőkből szakad ki a vakáció közeledtével. Ilyenkor ugyanis újra előkerül a kérdés: hogyan oldják meg napközben a gyerekfelügyeletet. Bár a home office is válasz lehet erre, sokak számára még mindig nem megoldható, hogy otthonról dolgozzanak. A segítőkész nagymama szintén gyakori mentsvára a munkába járó szülőknek, az viszont nehezen elképzelhető, hogy egy-egy nagyi hatékonyan, hosszú időn keresztül lekösse unokája energiáit. Ugyanezen a téren a különböző játékkonzolok nagyobb sikerrel járhatnak, de a PlayStation nem szól a gyerekre, ha az éppen bele akarná dugni a ceruzáját a konnektorba. Ezekre a problémákra nyújtanak egyfajta gyógyírt a különböző nyári táborok.

Nem is csoda, hogy rekordmagas részvételre számítanak az idei nyári táborokban – ezt már Tóth Béla, a Táborfigyelő portál tulajdonosa mondta a Mandinernek, kiegészítve azzal, hogy egy napközis tábor átlagára heti 38500 forintra nőtt, míg egy ottalvós tábor költsége 60 ezer forintra emelkedett. A szakértő szerint – a növekvő árak ellenére – 225 ezer gyermek fog eltölteni idén legalább egy hetet valamilyen táborban.

A táborokkal hamar elmegy néhány hét a szünetből, úgy, hogy tudjuk, a srácok szórakoztatása és felügyelete egy kalap alatt van.

Az önkormányzat programokban gazdag üdülési lehetőséget kínál a Perecesi Nyári Napközis Táborban és a Balatonmáriafürdői Gyerektáborban. A perecesi napközis tábor a 6-13 éves gyermekek számára 2022. július 04-én nyitja meg kapuit, ahol augusztus 12-éig vakációzhatnak a kisdiákok. A háromszor kéthetes turnusban 600-800 gyermek vehet részt. Ezzel kapcsolatban a nyari.napkozi.miskolc@gmail.com címen kérhetnek információt az érdeklődők.

A Balatonmáriafürdői Gyermektábor 2022. június 16-ától augusztus 31-éig fogadja a diákokat, turnusonként közel 120 gyermekkel. A táborban 10-16 éves gyerekek nyaralhatnak, a kilenc turnus alatt közel 900-1100 gyermek üdültetését biztosítja a város. Az állami fenntartásba tartozó iskolák mellett a hátrányos helyzetű gyermekek, a Megyei Kórház Gyermekortopédia Alapítvány és az Ortopéd Kft. által támogatott gyermekek, valamint a Miskolci Kulturális Központ által delegált gyermekek is részt vehetnek a turnusokon. A tábor részvételi díja 38.000 forint/ 8 nap / 7 éjszaka, mely tartalmazza a napi négyszeri étkezést és szállást.

A Miskolci Sportcentrum a mozgásra koncentrál, a napközis rendszerű Kalandtáboruk 9. éve várja a fiatalokat. A napi foglalkozások bázisa a Kemény Dénes Sportuszoda, ami a vizes játékok színterévé válik majd. A tábor fontos bástyája a Kalandpark, ami a nagy csúszások és kalandjátékok otthona. A tízórai és uzsonna között meleg ebéddel várják a gyerekeket. A nyolc, egymástól független turnusra még korlátozott számban lehet jelentkezni. Részvételi díj: 29.800 forint / fő / turnus. Testvéreknél a második gyermek 25.500 forintért táborozhat.

Nyári gyermekétkeztetés

A miskolci önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében ingyen biztosítja a déli, meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermekek részére, ha szüleik igénylik az ellátást. Ezt június 16-a és augusztus 15-e között biztosítja összesen 43 munkanapon az alábbi kiosztási helyszíneken:
1. Belvárosi Konyha (volt Központi Leánykollégium) 3525 Miskolc, Palóczy u. 1.
2. Könyves Kálmán Általános Iskola 3534 Miskolc, Könyves K. u. 2.
3. Petőfi Sándor Fiúkollégium 3527 Miskolc, Bajcsy-Zs. u. 33.
4. Széchenyi István Általános Iskola 3524 Miskolc, Hajós A. u. 5.
Az étkeztetés igényléséhez szükséges nyilatkozatot, nyomtatványt és a tájékoztatólevelet május 15-éig postázták az érintetteknek.

Így vigyáznak ők

Olvasóinkat arról kérdeztük, hogyan oldják meg ők a nyári gyermekfelügyeletet.

Dóra (29) kétgyermekes anyuka: A kisebbik fiam tavaly kezdte az általános iskolát. Ő még nem bír hosszabb időt máshol tölteni, így rá igyekszünk a férjemmel felváltva vigyázni. A nagyobbikat két sporttáborba is beírattuk. A maradék időt a nagyszülőknél tölti. Ha jól sakkozunk, így nagyobb gond nélkül el is megy a nyár.

Csaba (34) ikerlányok apukája: Idén nem csak a saját gyerekeinkre kell figyelnünk, de húgom kislánya is hosszabb időt tölt majd nálunk. A feleségem pedagógus, így a nyár egy része szabad lesz neki – persze ez nem három teljes hónap semmittevést jelent, ahogy sokan gondolják. Előre tervez egyébként: Excel-táblázatba vezeti, mikor, kivel, milyen programot csinálnak majd.

Borbála (57): Bori nagyi, így hív az unokám, és szerencsére imád nálam lenni. „Bori nagyival majd megyünk állatkertbe, meg játszizni, meg Bori nagyival nézünk mesét” – ezt fújja már június eleje óta, ugyanis három hetet tölt majd nálam. Fiaméktól nem lakunk távol, így ha bármi van, csak hazaszaladok a kicsivel. Igazából már én is annyira várom, hogy jöjjön, mint ő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!