Ugrás a tartalomra

A vakvezető kutyák képzése is átkerült home office-ba

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 20. péntek 15:50
A koronavírus járvány miatt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola is átalakította munkarendjét, kiképzőik otthonról dolgoznak - közölte az iskola.

A járvány miatt azt javasolják a kutyatartóknak, hogy hazaérve töröljék át a kutyájuk szőrét fertőtlenítős törlőkendővel, a mancsát mossák meg szappanos vízzel, és ne simogassák egymás kutyáját. 


 „A karantén ideje alatt kiképzőink kerülik a forgalmas helyeket, pl. a plázákat, a tömegközlekedést, mozikat, a csendesebb utcákban és otthon gyakorlunk. Sok feladat van a kiképzés során, főleg a kezdő kutyáknál, amihez nem szükséges zsúfolt helyekre látogatni” – mondta Komondi Piroska,.kiképző.


A vakvezető kutyák képzésében alapvető feladatok az akadályok kerülése, a szintkülönbségek jelzése, a lépcsőkön való közlekedés, aminek gyakorlására a karantén ideje alatt is van lehetőség. Egy csendes utcában vagy a kertben, de akár a lakásban is megoldható sok feladatnak a gyakorlása. Az akadálykerülés során a tanuló kutyát belevezetik olyan zsákutca-helyzetbe is, amiből önállóan kell megtalálnia a kiutat. Ez is  felkészítés egy valós helyzetre, amivel a munkája során majd gyakran találkozhat. 


A vakvezető tanulókkal most több időt gyakorolnak a lakásukban, mint máskor. Sok olyan apró feladat van, ami nem része a vizsgának, de egy látássérült ember mindennapjait jelentősen megkönnyítheti. Ilyen a leesett tárgyak megkeresése és a gazdi kezébe adása, a vakvezető hámba történő bebújás, az ülőhelyek megkeresése és mutatása, a szék vagy asztal alá bújás, de még a szőrápolás vagy állatorvosi vizsgálat során tanúsított együttműködés is.


„Kiképzőink nagyon figyelnek arra, hogy egészségesek maradjanak, ez a saját érdekük elsősorban, de amiatt is fontos, hogy ne essenek ki a munkából, mert a látássérült igénylőink számítanak a kutyáinkra” – tudatta Komondi Piroska.
Ismereteik szerint a kutyák nem kapják el a koronavírust és nem hordozók, viszont a tisztaságukra most még jobban oda kell figyelni, mert az nincs kizárva, hogy a bundájukról átviheti magára az ember a vírust.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!