Ugrás a tartalomra

Választás 2024 – az éles helyzetre gyakoroltak

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. május 28. kedd 17:08
Kedden megkezdték a szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvvezető tagjainak gyakorlati képzését a polgármesteri hivatal közgyűlési termében.
Albertné Lénert Viktória osztályvezető. Fotó: Osztie Tibor

A választásokra fordult a hivatal, a múltheti elméleti képzést követően már a gyakorlati oktatást is megkezdték. Ahogy azt Albertné Lénert Viktóriától, a miskolci polgármesteri hivatal stratégiai és koordinációs osztályának vezetőjétől megtudtuk, a vonatkozó jegyzői rendelkezés alapján a hivatal munkatársai jegyzőkönyvvezetőként segítik a szavazatszámláló bizottságok munkáját a szavazás napján.

A kétnapos gyakorlati képzés során választási helyzeteket szimulálnak, és a feladatokon keresztül bemutatják a jegyzőkönyvvezetőknek azokat az irányadó jogszabályokat, sőt egyebek mellett például a matematikai összefüggéseket is, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a jegyzőkönyveket megfelelően tudják kitölteni, külön tudják választani az érvényes és az érvénytelen szavazatokat – végül pedig meg tudják állapítani az eredményeket az egyes szavazókörökben.

A gyakorlati képzés során kis csoportokban dolgoztak; jegyzőkönyveket néztek át és töltöttek ki, közben átismételték az elméleti oktatáson tanultakat. Például, hogy mikor kell jelentéseket küldeniük a szavazás napján, azokban mit kell közölniük; vagy, hogy miről kell jegyzőkönyvet felvenniük, és, hogy milyen sorrendben kell majd számolniuk és továbbítaniuk a szavazatszámokat.

Mint ismert, június 9-én választják meg a helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket, valamint az Európai Parlament képviselőit, továbbá a tizenhárom magyarországi nemzetiség települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzatait.

A Miskolci Napló előző két számában a Kovács utcával bezárólag közöltük, hogy hol tudjuk majd leadni a szavazatainkat (a héten újabb négy oldalon közöljük az utcákhoz tartozó szavazóhelyiségek címeit). De a múlt heti lapszámunkban egy teljes oldalas térképen mutattuk be az egyéni választókerületeket és szavazóköröket is, és arról is tájékoztattuk olvasóinkat, hogy kik szálltak ringbe a polgármesteri címért, valamint a képviselői helyekért.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!