Ugrás a tartalomra

Választói passzivitás a hétvégi időközi választáson 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 27. kedd 14:06
Időközi választást tartottak Miskolcon a 3-as számú egyéni választókerületben vasárnap. Az eredményt hétfőn a  Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési és önkormányzati képviselői értékelték. 
Fotók: Horváth Csongor

A Helyi Választási Bizottság a vasárnap esti ülésen megállapította: az alig 25 százalékos részvételi arány mellett tartott voksolást 56,24 százalékkal a Fidesz-KDNP jelöltje, Barta Gábor nyerte, míg a Velünk a Város frakciójának pártjai által jelölt és támogatott Sebe-Gazdig Judit (DK) a voksok 42,82 százalékát szerezte meg. 

- Számítottunk erre a lehetőségre is. Engem legfőképp a választói passzivitás döbbentett meg – mondta Borkuti László, a DK önkormányzati képviselője, aki szerint egyes utcákban kritikusan alacsony volt a részvétel. - A választópolgárok közömbössé váltak a közügyeinkre, és nem úgy értékelték, hogy a jelenlegi politikai klímában súlya lehet a helyhatósági választásoknak. Úgy ítélte meg: a tél közeledtével ez a közhangulat akár változhat is. Az egyre nehezedő körülmények között fontos, hogy egymásra figyeljünk - tette hozzá. 

– Bármilyen körülmények voltak, Barta Gábor nyerte a körzetet – jelentette ki  Mokrai Mihály, a DK önkormányzati képviselője, aki  köszönetet mondott mindazoknak, akik a választásban bármilyen formában is, de részt vettek. – A választóknak mindig igaza van. Magunkba kell nézni, hogy mi az, amit mi rontottunk el – húzta alá a képviselő. 
A helyi DK-s politikus szerint két következtetés vonható le a vasárnapi eredményből: egyrészt az ellenzéki pártok elégtelen teljesítménye nem győzi meg a választókat; másrészt a jelenlegi városvezetés teljesítményét is elégtelennek ítélik a miskolciak, s ennél többet szeretnének. 

– Most kaptunk a választóktól egy figyelmeztetést. Nem tudjuk, meg kell-e várnunk a következő sárgalapot, hogy kiállítsanak bennünket. Vagy akár le is cserélhetjük azt a játékost, aki a sárgalapot eredményezte – fogalmazott Mokrai Mihály azon kérdésünk nyomán: milyen kihatással lehet a várost vezető frakció és a DK-képviselőinek kapcsolatára a mostani eredmény.  

– Felfogtuk, hogy több hozzáadott értéket kell a DK-nak ebbe a városvezetésbe bevinni. Mögöttünk a legerősebb hazai ellenzéki párt áll – egészítette ki Borkuti László.

Mint ismert, a miskolci 3-as számú egyéni választókerület korábbi önkormányzati képviselője, Hegedűs Andrea idén áprilisban az ellenzéki listáról bekerült a parlamentbe. Itteni mandátumáról május végén mondott le az összeférhetetlenség miatt. Ezt követően szeptember 25-ére tűzte ki az időközi választás időpontját a Helyi Választási Bizottság.

A körzet korábbi képviselője úgy látja, Sebe-Gazdig Judit az időközi választáson nagyon szép eredményt ért el, de ez az eredmény kevés volt a győzelemhez. A párt országgyűlési képviselője rámutatott: az ellenzék legnagyobb pártjaként a Demokratikus Koalíció feladata a további erősödés; kulcsfontosságú, hogy alternatívát tudjanak nyújtani mindazoknak, akik nincsenek megelégedve a jelenlegi rezsimmel. Ezt a törekvést mutatja az is, hogy Dobrev Klára a múlt héten megalakította az árnyékkormányát.

– Előre kell nézni, tovább kell lépni egy demokratikus, szabad és európai Magyarország építésében – összegzett a sajtótájékoztató után az Országházba igyekvő képviselő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!