Ugrás a tartalomra

Valódi szimbiózisban lakhatnak együtt – de külön

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. december 20. szerda 19:12
Az esztendő végéig jelentősen bővíti és fejleszti lakhatási szolgáltatásait a Szimbiózis Alapítvány. Küldetésükben szerdán újabb állomáshoz érkeztek.
Fotók: Juhász Ákos

Idén adtunk hírt arról, hogy az alapítvány húsz új férőhelyet alakít ki városszerte enyhe fokban értelmi fogyatékossággal élők számára. Ezek közül két helyszínt kedden a Budai Nagy Antal utcában és a Kandó Kálmán utcában adtak át. De a Kiss tábornok út 70. alatti tizenkét fős nagy családi házat is rövidesen elhagyják a munkások.

A szervezet öt különböző helyszínen jelenleg hatvan fő számára nyújt lakhatási lehetőséget Miskolcon. A legnagyobb házban tizennégyen, a legkisebben heten laknak. Jellemzően olyanoknak biztosítanak így lakhatást, akiket idős szüleik már nem tudnak tovább otthon felügyelni, mindemellett érkeznek hozzájuk lakók gyermekvédelmi intézményekből is – fejtette ki Almási Beatrix stábunknak.

Ahogy azt a Szimbiózis Alapítvány kommunikációs referensétől megtudtuk: van, ahol magasabb szükségletű fogyatékossággal élő emberek tartózkodnak – van, ahol részben önállósult személyek élnek. A Győri kapuban jövőre otthonára lelő négy fiatal férfi azonban nem igényli majd az éjjel-nappali felügyeletet: saját maguk fognak munkába járni a földszinti lakásból – ugyanakkor bevásárlásaik alkalmával velük tart majd egy segítő.
 
A szakember hangsúlyozta: fontos társadalmi üzenetnek tartják, hogy sem az érintettek, sem pedig a környékbeliek ne intézményként, hanem lakhatási szolgáltatásként tekintsenek a lehetőségre. Ennek jegyében a leendő szomszédokkal való összeismerkedésre is komoly hangsúlyt fektetnek majd. A Győri kapu 126. alatti panelház előtt ezt szerdán máris egy madáretető kihelyezésével igyekezett nyomatékosítani az alapítvány.

Az eseményen megjelent önkormányzati képviselő személyes tapasztalatait felidézve kifejtette, mennyire fontos, hogy a szociális intézmények minél inkább emberközeli és családias hangulatra törekedjenek lakhatási körülményeik megteremtésekor. Simon Gábor szerint a Szimbiózis jól döntött, amikor a város ezen pontját választotta a Baráthegyi Majorság dolgozóinak otthonául.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!