Ugrás a tartalomra

Válságkezelés tudományos alapokon

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 17. szombat 08:37
A fenntarthatóság helyi és globális kihívásait a legkülönbözőbb szempontok szerint vizsgáló Transzatlanti Kutatási és Fejlesztési Eszmecsere a Fenntarthatóságról (TARDIS) világprogram háromnapos tudományos nemzetközi konferenciáját a Miskolci Egyetemen rendezte meg 2022. szeptember 14-16. között.
Fenntarthatóság és rugalmasság az újonnan megjelenő veszélyekkel szemben

A témakört a mérnöki tudományok, a matematika, a fizika, az ökológia, a közgazdaságtan és a politikatudomány szemszögéből megközelítő találkozóra az Egyesült Államokból, Ausztriából, Írországból, Portugáliából, Horvátországból, az Egyesült Királyságból, a Vatikánból, Belgiumból, Indiából és Magyarországról érkeztek kutató szakértők. Az elhangzó előadásokban szó volt mások mellett a természetpozitív szemléletről, a társadalmi igazságosságról, a nemzetállamok megítéléséről, a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság közötti összefüggésekről, az ivóvízválság kezeléséről, továbbá a föld alatti energiák hasznosíthatóságáról.

A tudományterületek közötti kapcsolatok előnyeire alapozó TARDIS találkozókat 2004 óta minden második évben rendezik meg, felváltva az Egyesült Államokban és Európában. Tematikáját a fenntarthatóság előtt álló helyi és globális kihívásokra összpontosítják, ami azért fontos, mert a világkereskedelmi láncolatok és az internetalapú információáramlás a 21. századra olyan hiper-összekapcsolt világot eredményezett, amelyben minden eseményt és problémát világszintre erősít a modern kommunikáció és az áruszállítás felgyorsult sebessége. Ezek a kialakuló globális fenyegetések helyi léptékben olyan jelentős zavarként nyilvánulhatnak meg, mint az árvizek, aszályok, erdőtüzek, a gazdasági nehézségek és a közegészségügyi problémák.

A fenntarthatósággal kapcsolatos megoldások megtalálása teheti lehetővé a civilizált létezés fennmaradását a Földön, ameddig csak lehet. Ennek a kihívásnak kell megfelelni az olyan kialakulóban lévő fenyegetésekkel szemben, mint a koronavírus világjárvány, a háborúk, a klímaváltozás, vagy az ezekhez hasonló válságjelenségek. A TARDIS miskolci konferenciáján arra keresték a tudósok a választ, hogy melyek lehetnek a legpraktikusabb és leghatékonyabb módszerek e fenyegetések enyhítésére, illetve mi a legpraktikusabb és leghatékonyabb út a rugalmassághoz és a fenntarthatósághoz e fenyegetésekkel szemben.

Az esemény szervezője a Miskolci Egyetem mellett a Grazi Egyetem és a Vishwamitra Kutatóintézet (USA) volt.

További hírek

Olvasnivaló