Ugrás a tartalomra

A Vár utcai gesztenyefák megmentésébe a miskolciakat is bevonják

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. május 06. péntek 16:10
Folyamatban van a Vár utcai gesztenyefák állapotfelmérése. A vizsgálatok a jövő héten befejeződhetnek, júniusra pedig a példányokra lebontott eredmények is megszülethetnek. Ezek alapján egyéni tervet lehet készíteni a megmentésükre. Ebbe a lakosságot is be szeretné vonni az önkormányzat.

Kedden indult el az a vizsgálatsorozat a Vár utcában, amely során az ott található, nagy kulturális és természeti értékkel bíró gesztenyefák állapotát méri fel szakértő.

Képgalériánk a vizsgálatokról; Fotók: Mocsári László

A folyamattal kapcsolatban az azt végző Szabó József Kristóf faápoló, favizsgáló és növényvédelmi szakmérnök pénteken elmondta, először szemrevételezéssel vizsgálták meg a látható állapotát a fáknak, ezt követték a műszeres felmérések.

A fakopp nevű eszközzel kedden tíz fát vizsgáltak meg, „ebből négynek nagyon erős a gyökfő-korhadása” – ismertette az első eredményeket, majd hozzátette: a gyökereik állapotát újabb műszeres vizsgálattal mérik majd fel.

Szabó József Kristóf az egyik fa korhadási mértékét mutatja

A szakember arra is kitért, hogy pénteken várhatóan befejezik a fakoppos tomográfiai vizsgálatokat, kiértékelik az eredményeket, ezt követően pedig dőlésmérővel azt vizsgálják, hogyan viselkedik a fa erős szélben – aminek a kivitelezése az időjárástól is függ. Mindezeket követően születnek meg a végső állapotmérési eredmények.

„Végeredményként azt várjuk, hogy egy olyan részletes kezelési és beavatkozási terv szülessen meg egyedenként, amely alapján látjuk, hogy merre haladjunk tovább” – ezt már Czifrusz Natália városi főkertész jegyezte meg a felméréssel kapcsolatban. „Nem kérdés, hogy ezért a fasorért mindenkinek mindent meg kell tennie, ebben az önkormányzat partner” – fűzte hozzá.

A tervek szerint a miskolciaknak is lehetősége lesz csatlakozni a mentőakcióhoz, ugyanis a városvezetés lakossági fórumot szervez a szakember jelenlétében a fákhoz. Ekkor Szabó Kristóf József egyedről-egyedre haladva ismerteti majd az eredményeket, a lakosok pedig kérdezhetnek tőle, konzultálhatnak vele.

Varga Andrea alpolgármester hozzátette, hogy mivel a városlakók erősen kötődnek a fasorhoz, mindenképpen be akarják vonni őket a folyamatba. „Nézzük végig együtt, hogy melyik fa milyen állapotban van és beszélgessünk arról, mit lehet velük tenni” – fogalmazott.

A lakossági fórum időpontját majd a végleges eredmények megszületése után határozzák meg. Erről portálunk is hírt fog adni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!