Ugrás a tartalomra

Varázslatos levendulaünnep Keresztétén

Buzafalvi  Győző
Utoljára módosítva
2022. július 04. hétfő 14:45
Mindössze 36-an laknak a gyönyörű környezetben levő Keresztétén, szombaton mégis 600-nál többen vettek részt a Levendulafesztivál rendezvényein.
Lilába borult a domboldal Fotók: Buzafalvi Győző

Hogy mi a titka ennek?  Nemcsak a virágzó, illatozó levendulamező tündökletes látványa. Kell hozzá egy kreatív és agilis polgármester, Nevelős Barnabás, aki 2010-től irányítja a Kelet-Cserehát északi részében elhelyezkedő pici falucskát, mely kiesik a fő közlekedési útvonalból, alig 2 kilométerre a szlovák határtól. E zsákfalu mégis él, és nemcsak ünnepnapokon.

A portákat is díszítik a levendulacsokrok Fotók: Buzafalvi Győző

- Több mint hat esztendeje telepítettük az első  levendulatöveket, Pannonhalmán és Tihanyban járva született meg bennem az ötlet - emlékszik vissza Nevelős Barnabás. Mostanra már az Aradi emlékpark mögötti másfél hektáros területen több mint 15 ezer tő levendula illatozik, melyet folyamatosan szeretnénk majd bővíteni. Észak-Magyarország legnagyobb levendulaültetvényévé nőttük ki magunkat, messze földre híre ment a Levendáriumnak. Csak egyedül a Pamlényba vezető útról Szászfánál letérve vagyunk megközelíthetők, mégis évről évre jönnek hozzánk a 65 kilométerre távoli Miskolcról, Kassáról, Debrecenből, Nyíregyházáról vagy a 32 kilométernyire lévő Encsről.

A környék polgármesterei a felújított iskolakápolna előtt Fotók: Buzafalvi Győző

Történelmi jelképe községünknek az iskolakápolna, melyet a hívek összefogásából 1926-ban építettek. A Magyar falu pályázatán elnyert 15 millió forintból és adományokból szépen felújítottuk, itt tartottuk a július 2-i megnyitót, ahol Szarvas István, pápai káplán, c. prépost, esperes, szikszói plébános celebrálta a római katolikus ünnepi szentmisét. Eljöttek erre a környék előljárói, így Krasznokvajdáról, Pamlényból, Büttösről, Perecséről, a felvidéki polgármesterek Szádelőről, Péderről, Buzitáról, valamint országgyűlési képviselők, az Encsi járás vezetői és elszármazottaink.

Szarvas István celebrálta a szentmisét Fotók: Buzafalvi Győző

- A levendulaszentelés után ebédre invitáltuk a vendégeket és kulturális programok szórakoztatták a jelenlevőket. No és a szüreten a helyszínen vásárolt, emblémával ellátott papírtasakba gyűjthették az érdeklődők a levendulát. Igen sokan távoztak saját szedésű, illatos lila virágokkal. Egy hétig várjuk a levendulabarátokat a Szedd-vidd! akcióban, mely 6 éves múltra tekinthet vissza - hangsúlyozta Nevelős Barnabás. Településünk értékesíti majd a megmaradt levendulát, többféle formában. Eladjuk a csokrokat, a morzsolt virágokat, egy részéből pedig levendulaolajat készíttetünk.

Az öt és féléves Annát nagyapja hozta el Fotók: Buzafalvi Győző

Gondolhatják, hétköznapokon ez az a tájék, ahol megállt az idő. A csend, a tiszta levegő, a festők ecsetjére kívánkozó gyönyörű környezet,  a madárfütty, a kikapcsolódás, a feltöltődés miatt az ünnepnapok elmúltával is érdemes ellátogatni  e parányi ékszerdobozba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!