Ugrás a tartalomra

Varga László: az MVK helyzetét csak a kormányváltás oldhatja meg

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. november 18. csütörtök 17:00
Parlamenti elutasításba ütközött Varga László (MSZP-P) országgyűlési képviselő a városi tömegközlekedés megoldására irányuló indítványa – erről számolt be csütörtök délután a politikus.
Fotó: Beregi László

– Ahogy ígértem, heteket vártam, mindezt azért, hogy egy többpárti indítványt nyújthassak be, hiszen nem pártpolitikai kérdésről van szó – idézte fel az ősz elején bejelentett kezdeményezését Varga László

Az ellenzéki honatya még szeptemberben kérte fel a város két fideszes parlamenti képviselőjét, Csöbör Katalint és Hubay Györgyöt, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéséhez.

„A miskolciak joggal várják el a korábbi a tömegközlekedési színvonalat”

– Az előző városvezetés az MVK Zrt.-t megillető közszolgáltatási díjat 2016-tól nem teljesítette, így az 2020-ra mintegy négy milliárd forintos tartozást tett ki a cég irányába – hangzott el a sajtótájékoztatón. 

A politikus emlékeztetett: a helyi közösségi közlekedés feladatainak ellátása érdekében Miskolc 2019-ig folyamatosan megkapta azt az állami támogatást, amelyet aztán 2020 elején – ahogy fogalmazott: a pandémia leple alatt – a kormány elvett, ezzel pedig évi újabb ötszázmilliós hiányt generálva a városvezetés kasszájában. 

Az MSZP-Párbeszéd parlamenti képviselője szerint ezzel világossá vált, mit lehet várni a kormánytól és a fideszes képviselőktől az MVK állami támogatásának ügyében

Elmondta: nem érte meglepetésként, hogy egyetlen kormánypárti kérdés, hozzászólás vagy észrevétel nélkül szavazta le az Országgyűlés Költségvetési bizottsága kedd délelőtt, hogy napirendre tűzzék az indítványát.

Varga egyúttal vállalást is tett: a reményei szerint jövő tavasszal felálló új kormány az önkormányzatok és a tömegközlekedés finanszírozását is helyreállítja majd.

További hírek

Olvasnivaló