Ugrás a tartalomra

Varga László: továbbra sem tudni, mi lesz a Semmelweis Tagkórházzal

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. június 05. péntek 18:30
Mi lesz a járvány után a miskolci Semmelweis Tagkórház jövője? Mi lesz a szülészettel? – ezeket kérdéseket tette fel Varga László (MSZP) országgyűlési képviselő Rétvári Bence államtitkárnak kedden, a Parlamentben. 

A politikus úgy fogalmazott, a kérdésre miskolciak ezrei várnak válaszokat, őket képviselte, mikor rákérdezett a nagy múltú intézmény sorsára. 

Varga László előbb felidézte: még április elején jött a hír, hogy Kásler Miklós miniszter utasítására a mintegy hatvanezer kórházi ágy mintegy hatvan százalékát alkalmassá kell tenni koronavírus-fertőzöttek ellátása. A döntés egy kiürítési folyamatot indított el, ez érintette a miskolci Semmelweis Tagkórházakat is.

- Sokakban merült fel, hogy ez az intézkedés egy későbbi döntés előkészülete, és a kiürített ágyak jelentős részét a járványt követően Önök megszüntetik majd. Ezért is töltött el aggodalommal a megyei kórház főigazgatójának közleménye, mely szerint az említett intézmény járványügyi funkciója várhatóan hosszabb ideig fent marad. Arra kérem tisztelt államtitkár úr, hogy válaszoljon nekem és a miskolciaknak az egészségügy folyamatos újraindításának keretében, a járvány elmúltával vissza fogják-e állítani a miskolci Semmelweis Tagkórház eredeti funkcióit, a miskolciak és a környéken élők megfelelő egészségügyi ellátásának érdekében?  - tette fel a kérdést Varga László. Kérdezte továbbá azt is, újraindítják-e a tagkórház szülészeti és nőgyógyászati osztályát.

Rétvári Bence válaszában emlékeztetett, „félmilliárd forint körüli az az összeg, amit a megyei központi kórház a családbarát születészet kialakítására kapott, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplénben élők és gyermeket vállalók számára minél magasabb színvonalú ellátást tudjanak nyújtani. „Ma már a járványügyi készültség fenntartása mellett az egészségügy újraindítása a legfontosabb feladat, ami most már a harmadik ütemben zajlik. A koronavírus a világon mindenhol jelen van, a tudósok véleménye is megoszlik, hogy lesz-e második hullám vagy sem, de erre mindenképpen fel kell készülnünk. Ezért fontos a járványügyi készültség – jelezte válaszában az államtitkár.

A teljes videó megtekinthető itt :
 

Nem kapott válaszokat

Varga László a minap.hu-nak azt mondta aggasztó számára, hogy nem kapott megnyugtató válaszokat.

-Mivel a kérdés nagyon foglalkoztatja a miskolciakat, újból feltettem államtitkár úrnak, azonban másodszor is kitérő választ kaptam. A Semmelweis Tagkórház elsők közt lett járványkórházzá minősítve, a miskolciak azóta aggódnak az intézményéért. A járvány enyhülésével számtalan kérdés érkezett a tárca felé, és felém is, hogy mikor áll vissza az eredeti funkció. A miskolciak szeretik ezt a kórházat! – jelentette ki a politikus.

Emblematikus osztálya például – folytatta – a szülészet, melynek sorsával kapcsolatosan hosszú ideje sok a kérdőjel. – Érdemi válaszokat most sem kaptam, hogy mi lesz a Semmelweis szülészetével, éppen ezért folytatni fogom a kérdéseim sorát személyesen és írásban is, mert a miskolciaknak joguk van tudni ezeket a válaszokat – tette hozzá Varga László.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok