Ugrás a tartalomra

Vásári- és gasztrokavalkád, koncertek, kétnapos régiségvásár  – Márciusban visszatér a Kocsonyafesztivál

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. február 06. hétfő 14:11
Kétnaposra bővített régiségvásárral, koncertekkel, vásári forgataggal, gazdag étel- és italkínálattal és számos kulturális programmal tér vissza a kétéves szünet után a Miskolci Kocsonyafesztivál március első hétvégéjén. 
Veres Pál polgármester, és Lipták Ádám, a szervezéssel megbízott Uni-Garden Kft. ügyvezetője. Fotók: Juhász Ákos

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Veres Pál polgármester január 6-án jelentette be, hogy 2023-ban Miskolcon újra lesz Kocsonyafesztivál. Mint emlékezetes: hét évnyi száműzetést és a jogviták rendezését követően, 2020 februárjában szervezték meg legutóbb a gasztronómiai fesztivált, az utóbbi két évben viszont a pandémia miatt nem volt lehetőség a rendezvény megtartására. 

Idén azonban március 3-a és 5-e között újra a kocsonya fővárosává avanzsál Miskolc. A program részleteit Veres Pál polgármester, és Lipták Ádám, a szervezéssel megbízott Uni-Garden Kft. ügyvezetője hétfőn délelőtt sajtótájékoztatón ismertette.  

„A kocsonyafesztivál sokkal több, mint egy téli gasztronómiai és zenei fesztivál, hiszen annyira miskolci, annyira hozzánk kötődik, hogy nem csak a városon belül, hanem a város köré is egy közösséget szervez. Erősíti a városhoz való kötődést, Miskolc ismertségét, és közvetlenül is hozzájárul a város értékeinek bemutatásához és újrafelfedezéséhez. A fesztivál lényegét a miskolcisága adja” – fogalmazott Veres Pál. A polgármester elmondta: a város nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a fesztivál megvalósulhasson. A Miskolcot is sújtó gazdasági nehézségek, az energiaválság, az infláció és a pandémia utóhatásai a kulturális rendezvények megszervezését is kérdésessé tették, a városvezetésnek komoly döntéseket kellett meghoznia, hogy milyen rendezvényeket és milyen színvonalon tud megszervezni. 

- Bár csökkentett módon, szűkebb lehetőségekkel, de Miskolc városa támogatja a 2023-as Kocsonyafesztivál megrendezését. Büszke vagyok, hogy ez a rendezvény megvalósulhat ismét, még ha nem is tudunk annyi pénzt fordítani rá, mint amennyit szeretnénk – mondta Veres Pál. Hozzátette: a városvezetés bízik a rendezvény lebonyolításával megbízott csapatban, ezért úgy döntöttek, hogy velük együtt megszervezik a Kocsonyafesztivált.

- Bízunk a jó időben, a sikeres programokban, és abban is, hogy egy valóban nagyszerű fesztivált sikerül Miskolcon megvalósítani – hangsúlyozta a városvezető. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, a rendezvény jogtulajdonosa, Rózsa Edit a kreatív tervezésben szívvel-lélekkel vesz részt, de egyéb elfoglaltságai miatt idén a fesztivál operatív szervezésében csak kisebb részben vállal szerepet, így ezzel a feladattal az Uni-Garden Kft-t kereste meg. A miskolci önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. a mintegy 120 millió forintból megvalósuló háromnapos fesztivál megszervezéséhez 80 millió forinttal járul hozzá. Az önkormányzat az anyagi hozzájáruláson túl szolgáltatásokkal és a terület rendelkezésre bocsátásával segíti a rendezvényt.

Az anyagi lehetőségek szűkössége miatt a három évvel ezelőttinél takarékosabb fesztivál megszervezésére van csak lehetőség – erről már Lipták Ádám beszélt. Az Uni-Garden Kft. ügyvezetője elmondta, a 2020-ashoz hasonló nagyságrendű fesztivált idén 165 millió forintból lehetne megszervezni, ennyi támogatással és bevétellel azonban idén nem számolhatnak. 

- Új koncepciót állítottunk fel, és így esett a választásunk a március 3-5-ei hétvégére. Azon a hétvégén régiségvásár is zajlik a városban. Kidolgoztuk, hogyan tudunk együttműködni a Régiségvásár a szervezőivel, aminek eredményeképp a régiségvásár erre a hétvégére kétnaposra bővül – ismertette.

A régiségvásár a Hősök terére összpontosul, a Kazinczy és a Déryné utca köti majd össze. A Kocsonyafesztivál területe a Szent István tértől a Villanyrendőrig tart, előbbin lesz majd a nagyszínpad is, de kerül egy-egy színpad a Villanyrendőrhöz és az Erzsébet térre is. A rendezvénybe az Avasi Kvaterka is becsatlakozik, így a történelmi Avas – a Bortanya és a Rácz sor környéke – is fesztiválhelyszínként fog funkcionálni. 

- A Kocsonyafesztivál területén végig vásár, gazdag étel- és italkínálat várja majd a látogatókat. Folyamatos programokkal készülünk, nem csak a színpadokon, hanem a fesztivál különböző pontjain is – hangsúlyozta Lipták Ádám. A már megszokott vásári kavalkád mellett számos kulturális programmal is készülnek. És természetesen koncertekben sem lesz hiány: egyebek mellett fellép a Margaret Island, a Balkán Fanatik, a svéd Dr. Alban, Horváth Tamás, a Fiesta Csordás Tibivel, Krisz Rudi és Lotfi Begi is. A fesztivál zárókoncertjén pedig az idén 75 éves Charlie szórakoztatja majd a Kocsonyafesztivál közönségét. 

További hírek

Olvasnivaló