Ugrás a tartalomra

Vásznat bontott a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a Csengey-kertben

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 12. vasárnap 10:43
A közönségtalálkozóval egybekötött esti mozizás előtt az érdeklődők betekinthettek a Művészetek Háza Uránia és Béke Art mozitermeinek gépházába is.
Mozifesztivál a Csengey-kertben. Fotó: Mocsári László

A gépházlátogatásra előzetes regisztráció után nyílt lehetőség, mivel csak öt fős csoportokban fértek be a látogatók a mozigépész mellé. A „Tekints be a mozigépházba!” akció még vasárnap is tart, 12 órától kezdve félórás turnusokban várják az érdeklődőket a Művészetek Házában, ahol a nézőtér mögött betekintést nyerhetnek a mozi technikai berendezéseinek működésébe. 

Bejutottak a mozigépházba. Fotó: Osztie Tibor

A Csengey-kertben már péntek este elkezdődtek az ingyenes szabadtéri vetítések és a beszélgetések a filmek alkotóival. A közönségtalálkozókkal és gasztronómiai programokkal színesített események vasárnapig tartanak. A CineFest huszadik jubileumának alkalmából - a szeptemberi fesztivált megelőző időszakban – számos olyan eseményt szerveznek, amelyeken visszatekintenek a fesztivál eddigi múltjára, illetve Miskolc "filmfesztiválos" örökségére. 

A mozigépház rejtelmei a galériában. Kattints!

Ebbe a sorba kapcsolódik be a Csengey-kert programja, amely szombaton olyan alkotásokkal folytatódott, mint a Nyugati nyaralás - a 2022. évi CineFest közönségdíjas alkotása -, magyar krimi, vígjáték, Lévai Balázs és Tiszeker Dániel rendezésében. A főbb szerepekben olyan nevekkel, mint Mészáros Máté, Pokorny Lia, Szőke Abigél, Tóth Mátyás, Szervét Tibor, Péterfy Bori. A vetítést követő közönségtalálkozón a film egyik rendezőjével, Tiszeker Dániellel beszélgethettek a nézők. 

Huszonkét órától a Hat hét című magyar akotást láthatták, amely a 2022. évi CineFest Zukor Adolf díjas alkotása. Rendezője Szakonyi Noémi Veronika, főszereplők Román Katalin, Járó Zsuzsanna és Balsai Móni. 

A film főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz anyagi körülmények között él labilis édesanyjával és húgával. Későn veszi észre, hogy terhes, és az életkörülményeiket figyelembe véve úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezet segítségével örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak. Zsófi határozott és kifejezetten felnőtt döntést hoz, de a szülése után jelentkező fizikai és érzelmi hullámvasútra nincsen felkészülve. A film az ő szemszögén keresztül követi végig a szülés utáni, az örökbeadó és örökbefogadó szülőknek egyaránt érzelmileg megterhelő hat hetes időszakot, amikor az életet adó anya még meggondolhatja magát.

Még több fotó a Csengey-kerti mozizásról a galériában!

Az izgalmas néznivalók sora vasárnap a Magasságok és mélységek című magyar játékfilmmel folytatódik húsz órától. A film rendezője Csoma Sándor, szereplői többek között: Pál Emőke, Trill Zsolt, Fehér Anna és Fenyő Iván. 

A film az ismert és a Himalájában tragikusan elhunyt Erőss Zsolt és felesége Sterczer Hilda története. 2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda élő adásban jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. 

Első egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja. A rendezővel a vetítést követően közönségtalálkozó keretében lehet találkozni vasárnap este.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!