Ugrás a tartalomra

„Végtelen lehetőségeket” nyitott meg előttük az Ötletmaraton

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. június 01. szerda 13:17
Miskolcon a föld alatt húzódik meg az extrémsportos kultúra, ami néha kidugja a fejét és megjelenik a többségi társadalom számára. Egyre több lehetőségük van erre, pályák épülnek, azonban az intézményesedés rögös útján jó pár lépés van még hátra. A Végtelen Lehetőségek SE nevű csapat az I. Miskolci Ötletmaratont a helyi szubkultúra fejlesztési tervével nyerte meg.

A Végtelen Lehetőségek SE már a 48 órán át tartó ötletelés végeredményeként jött létre mint név és terv egy hivatalos sportegyesület létrehozására, ezen keresztül pedig sportfoglalkozások tartására.

A történet azonban onnan indult, hogy elment három srác az I. Miskolci Ötletmaratonra azzal az ötlettel, hogy az Avasi kilátó alatti Horváth-tetőn épülő skateparkban extrémsportos foglalkozásokat tartanának, főként fiataloknak. Hozzájuk csatlakozott a „Csajbringa” koncepciója, miután meglátták a kapcsolódási pontokat egymás elképzeléseiben.

A kész projekttervét prezentálja a Végtelen Lehetőségek SE. Fotó: Horváth Csongor

Utóbbi célja olyan közösségi biciklizések szervezése, amelyek kifejezetten hölgyeket céloznak meg. Burai Róbert az extrémsportos csapat tagjaként jelentkezett az Ötletmaratonra. Elmondta, hogy gond nélkül együtt tudtak dolgozni. „Részekre osztottuk a feladatokat, meg volt a célunk, ami felé haladtunk. Ebben sokat segített a mentorunk” – jellemezte az együttműködést.

A Csajbringa vágyát nem dominálták le az extrémsportosok. Róbert úgy fogalmazott, hogy „azért egyesült a két csapat, mert egybevágott a két téma. Végül össze is tudtuk hozni az ötleteket”. Kifejtette: ha valaki kezdőként jelentkezik hozzájuk, azaz nem feltétlenül azonnal az extrémsportokba ugrana bele, hanem először az alapokkal barátkozna, akkor – ha csaj, ha nem – egyebek mellett alapvető közlekedési kulturális beavatást kaphat. Ezt követően, ha szeretne, továbbléphet a következő szintre.

Egyeztetések közepette. Fotó: Juhász Ákos

A közös gondolkodás során Róbert szerint nem éltek meg különösebb mélypontokat, gördülékenyen tudtak együtt dolgozni. „Ha nyitottan állsz hozzá a másikhoz és rugalmas vagy, akkor többet is ki tudsz hozni a történetből a vitánál” – mondta.

A megvalósításra – a beugró szinttől induló extrémsport-foglalkozások tartására – kiváló terep lehet a Horváth-tetőn épülő pálya, ebben a városvezetés is együttműködéséről biztosította a Végtelen Lehetőségek SE-t. Olyan ötlet is megfogalmazódott, hogy az Y-híd alatt skate park jöhetne létre a jövőben. Amennyiben ez tényleg megtörténik, ott már a kialakítás tervezésébe is bevonják a csapatot.

A fődíjat Veres Pál polgármestertől vehették át. Fotó: Horváth Csongor

Az első helyezéssel járó pénzjutalom mellett különdíjakat is kapott az ötletük. Az MGL Creative Kft. további anyagi támogatással tolt egyet a megvalósítás szekerén, míg a Maradj Miskolcon Alapítvány a projektterv mentorálását vállalta magára. A Dr. Park Kft. pedig ígéretet tett: ha megvalósul az Y-híd alatti park, akkor támogatják annak zöldítését, otthonosabbá tételét.

Így az I. Miskolci Ötletmaratont egy kidolgozott tervvel és az induláshoz szükséges forrásokkal, kapcsolatokkal zárta a csapat. A következő lépés pedig a megvalósítás. „Rengeteg olyan emberrel találkoztunk, akik szívükön viselik a mi szenvedélyünket és pozitívan álltak az egészhez. Ez volt benne a legjobb, mai napig nem tudom feldolgozni. Rengeteg munkánk van még, az tuti” – összegezte a Végtelen Lehetőségek SE tapasztalatait Burai Róbert.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!