Ugrás a tartalomra

Velünk a Város: továbbra is kérdés, mi lesz a diósgyőri szakrendelésekkel

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. február 28. kedd 17:27
Mi lesz a diósgyőri járóbeteg szakrendelések jövője?  - ezt a kérdést feszegette Bartha György és Bazin Levente, a Velünk a Város frakció két MSZP-s önkormányzati képviselője kedden reggel a Diósgyőri Rendelőintézet előtt megtartott sajtótájékoztatón.
Bartha György és Bazin Levente. Fotók: Horváth Csongor


A politikusok elmondták, jelenleg csupán a neurológiai és az ortopédiai szakrendelések, valamint a laboratórium működnek a Kórház utcai épületben, a szakrendelések többségét még az elmúlt év folyamán ilyen-olyan okok miatt elköltöztették. 

Bartha György úgy fogalmazott, sokak kezdtek aggódni a többi között a vasgyári rendelőintézet jövőjéért azt követően, hogy a múlt héten napvilágot látott a hír: a kormány a járóbeteg szakrendelések átalakítását tervezi. 

- Olvasva a különböző portálok tudósításait valószínűleg sokakkal együtt kaptam a szívemhez, a tapasztalat ugyanis az, hogy amihez az egészségügyet is felügyelő Belügyminiszter hozzányúl, annak romlik a színvonala. Finoman szólva sem jött még be egyetlen reformja sem – jelentette ki. 

Az önkormányzati képviselő újfent felszólította Kiss Jánost, a terület Fideszes országgyűlési képviselőjét, hogy emelje fel szavát a diósgyőri járóbeteg szakrendelésekkel kapcsolatban. „Nagyon sok lakó szeretné, hogy Kiss János egyeztessen a Belügyminisztériummal annak érdekében, hogy visszatérhessenek a szakrendelések a vasgyári kórház területén található épületbe. Körülbelül 40-45 ezer ember nevében követeljük, hogy képviselő úr intézkedjen a betegek érdekében” – tette hozzá Bartha György.

A tájékoztató tábla tanúbizonysága szerint jelenleg nem sok szakrendelés üzemel


- Sajnos azt látjuk, hogy most a színművészek, a katások, a pedagógusok, a diákok, a szakápolók vagy a civilszervezetek után most az orvos társadalom lett a Soros – Bazin Levente ezekkel a szavakkal reagált arra, hogy a kormányzat törvénnyel nyesné a Magyar Orvosi Kamara jogait azért, mert kifogásolják az új ügyeleti rendszer bevezetését. 

Lázár János korábban úgy fogalmazott: akinek nincs semmije, az annyit is ér!” Úgy tűnik Kiss János követi az üzenetben álló sorvezetőt, és asszisztál ahhoz, hogy elvegyék a Győri kapuban, Perecesen, Kiliánon át a diósgyőri lakóktól a helyben elérhető állami járóbeteg-ellátásokat és szakrendeléseket” – mondta Bazin Levente, aki szintén felszólította a térség Fideszes országgyűlési képviselőjét, hogy álljon ki a szakrendelések ügye mellett.

A politikus kijelentette, az emberek joggal követelnek normális színvonalú és modern egészségügyi ellátást. „Az emberek joggal várnak el megfelelő színvonalú ellátást a befizetett adóforintjaik után.  Most azt látni, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó magánrendelők nyílnak a városrészekben, normális állami ellátás helyett” – tette hozzá Bazin Levente.

A Diósgyőri Rendelőintézet épülete


Amint arról korábban többször beszámoltunk, Bartha György és Bazin Levente tavaly nyár óta többször is tartott sajtótájékoztatót a diósgyőri szakrendelések ügyében, mivel azt az információt kapták, hogy leépítik azokat. A témával kapcsolatosan aláírásgyűjtésbe is kezdtek, melyet több száz helyi lakos szignózott. 

A rendelőintézetet is üzemeltető Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház akkor az elhangzottakra úgy reagált: nem tervezték, és jelenleg sem tervezik a diósgyőri szakrendelői tevékenység megszüntetését, annak bezárását, viszont a betegforgalmi adatok, az aktuális létszámhelyzet és immáron az energiafelhasználási szükségletek is olyan tényezők, amelyek mentén szükség szerint az ellátásszervezés módosulhat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!