Ugrás a tartalomra

Vetélkedve emlékeztek - a Földes tarolt a magyar kultúra napi versenyen

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. január 22. vasárnap 12:52
Vetélkedővel emlékeztek meg miskolci középiskolások a magyar kultúra napjáról pénteken. A Miskolci Kulturális Központ játékos programjára tizenegy középiskolás csapat jelentkezett, a versengő diákok nagyon élvezték a változatos feladatok megoldását.
Mocsári László képgalériája

A magyar kultúra napja különleges esemény városunkban, a járvánnyal sújtott évek kivételével mindig megemlékeztek róla iskolásoknak szervezett programokkal is. A Miskolci Kulturális Központ szerint ez a nap alkalmat adott arra, hogy nagyobb figyelmet szentelhessenek évezredes hagyományainknak, és jobban fókuszálhassanak magyar gyökereinkre. Különösen fontos mindezeket az értékeket áthagyományozni a jövő generációjának.

A Művészetek Házában pénteken megtartott vetélkedővel méltó módon emlékeztek meg a jeles napról, ahol a fiatalok játékos feladatokat oldottak meg a magyar kultúra számos területéről, és helytörténeti kérdésekben mutathatták meg, mennyire vannak otthon városunkban.

Kötelező elemként természetesen szó volt Kölcsey Ferencről és a Himnuszról is, hiszen a magyar kultúra napját annak emlékére ünnepeljük 1989. január 22-e óta, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg ezzel a dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Természetesen Kölcsey mellett számos más nagy magyar költő és író műve és munkássága is napirendre került, kiemelve közülük a Miskolchoz kapcsolódó irodalmi, képzőművészeti „csodákat”, a világhírű miskolciakat.

A versenyzőket nem csupán pontozta, hanem segítette is a Borkuti László önkormányzati képviselő, közművelődési és turisztikai tanácsnok által vezetett zsűri, amelynek tagja volt Halászné Rőthy Anita, a helyszínt biztosító Művészetek Háza vezetője, és Fedor Vilmos kultúráért felelős polgármesteri megbízott is.

A zsűri elnöke, Borkuti László elégedetten nyilatkozott a versenyről.

- Jól éreztem magam, nemcsak azért, mert egy hagyományt ápolunk és teremtünk is ezzel, hanem azért is, mert a szervezők gondoskodtak arról, hogy egy szabatos, jó hangulatú, vidám együttlét legyen ez a verseny a fiatalok számára. A diákok megismerik egymást, egy igazi közösségi élmény emlékeit vihetik haza. A gyerekek mindig szívesen jönnek, jövőre is meg fogjuk szervezni - tette hozzá.

Megtudtuk tőle azt is, hogy ő maga is szervezője már sok éve a hasonló vetélkedőknek, programoknak, idén is tervben vannak már a következő jeles napokra időzített események, például március 15. vagy október 23. alkalmából.

- Nem csak az volt ennek a vetélkedőnek a célja, hogy a konkrét tudásukat összemérjük, hanem az is, hogy a városunk kulturális életét, eseményeit megismerjék. Ehhez segítséget is kaptak a zsűri egyik tagjától, Fedor Vilmostól, a város egyik legavatottabb ismerőjétől, aki a verseny kezdete előtt tartott egy rövid előadást számukra a város kultúrtörténetéből. Aki figyelt, az a helytörténeti kérdésekre is könnyen válaszolni tudott – árulta el Borkuti László.

A versenyben első helyen végzett a Földes Ferenc Gimnázium Kék néven indult együttese, második lett a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Diákotthon Dzselb nevű csapata, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Földes Ferenc Gimnázium Arany csapata állhatott fel.

A Kék csapat tagja, Rácz Kata kilencedikes diák, Kazincbarcikáról jár be a patinás gimnáziumba. Elmondta, speciális matematika tagozatra jár, de az irodalom is közel áll hozzá, ezért is jelentkezett a vetélkedőre tanárnője, Pólik Magdolna felhívására.

- Csapatunk minden tagja speciális matekra jár, de olyan színvonalas óráink vannak magyarból is, amelyeken szerteágazó kulturális ismereteket szerezhetünk, és úgy érzem, ennek segítségével elég ismeretünk volt ennek a versenynek a teljesítéséhez – avatott be Kata, aki szerint egészen modernek voltak a feladatok, nagyon élvezték ezt. A helytörténeti kérdéseknél a csapat két „vérbeli miskolci” tagjára támaszkodtak. Csupán a „korbelövős” feladatoknál volt egy kis bizonytalanság. De megoldották, ahogyan ezt az első helyezés is igazolja. Mint mondta, az iskolában is nagy lesz az öröm, hiszen nem csak ők lettek dobogósok, hanem a Földes Arany csapata is, amely a harmadik lett. Van mire büszkének lenni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!