Ugrás a tartalomra

Világító LED-prizmák figyelnek a zebrán

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 28. szombat 12:39
Már két okos zebra vigyázza a gyalogosok biztonságát Miskolcon. Az elsőt egy évvel ezelőtt Diósgyőrben adták át, mától pedig már a Martin-kertváros központjában is figyelnek a világító LED-prizmák a forgalmas úton átkelőkre.
Fotó: Végh Csaba

A rendszer akkor aktiválódik, amikor a gyalogos az érzékelő berendezéshez ér. Ekkor működésbe lépnek a zebrába épített villogó prizmák, melyek az autósokat lassításra, vagy megállásra késztetik.

A beruházás 2,4 millió forintba került, melyet Szécsényi Marianna, a városrész önkormányzati képviselője saját alapjából és az egyik biztosító társaság fele-fele arányban finanszírozott.

Az átadón Alakszai Zoltán, a város jegyzője azt hangsúlyozta: a közlekedésbiztonsági szakemberek véleménye is az, hogy a legfontosabb a láthatóság biztosítása. – Ez az okos zebra valójában szimbolizálja Miskolc törekvését abban a vonatkozásban, hogy Miskolc egy élhető város legyen. És számunka az okos város koncepció, tehát a smart city valójában nemcsak kütyükről szól, nemcsak a wifiről szól, hanem arról szól, hogy a miskolciak minél jobban, minél inkább biztonságban érezzék magukat a lakóhelyükön – mondta a jegyző.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!